UDRUŽENI OVČARI ŽELE DA IZGRADE SOPSTVENU KLANICU

 

Kragujevac, 04.08.2021.

Poljoprivrednik

U Kragujevcu, je nedavno na inicijativu upravnog odbora Udruženja odgajivača ovaca Srbije (UOOS) u organizaciji načelnice Šumadijskog upravnog okruga Biljane Ilić Stošić, održan sastanak sa predstavnicima lokalnih samouprava okruga s ciljem dogovora o izgradnji nacionalne klanice za ovce. 

Predsednik UOOS, Marko Janković, istakao je da je krajnje vrema da se preduzmu konkretne aktivnosti u organizovanju proizvodnje, prerade i plasmana proizvoda koji znače opstanak većini odgajivača ovaca u Srbiji.

- U vremenu smo kada je otkupna cena jagnjadi duže vreme na najnižem višegodišnjem proseku, a sve veći disparitet cena između odgajivača, klaničara i distributera, zbog čega je ovčarima neophodna pomoć i podrška. Jedan od zaključaka redovne godišnje skupštine održane u maju. 2021.g. bio je da se razmotri i pokrene inicijativa za izgradnju sopstvenih prerađivačkih kapaciteta, klanice, i samostalno članovi UOOS nastupe na domaćem i stranom tržištu sa proizvodima od mesa jagnjadi i ovaca, rekao je Janković.  

Nenad Budimović, sekretar za poljoprivredu u Privrednoj komori Srbije govorio je o potrebi i opravdanosti instaliranja klaničnog kapaciteta u centralnoj Srbiji, neophodnosti otklanjanja izvesnih sistemskih barijera u delatnosti. Naglasio je da se prema dostupnim informacijama meso i proizvodi od ovčijeg i jagnjećeg mesa mogu ponuditi evropskom i azijskom tržištu ali isključivo iz specijalizovane klanice samo za ovce i jagnjad. 

Prof. Dr Cvijan Mekić sa Poljoprivrednog fakulteta beogradskog univerziteta istakao je da je ovčarstvo potencijal i razvojna šansa cele Šumadije i Srbije zbog velikog interesovanja za ove proizvode kako u inostranstvu tako i na domaćem tržištu uz uključivanje struke u selekciji priplodnih grla i proizvodnji jagnjadi za tov u cilju dostizanja vrhunskog kvaliteta. 

Predsednik opštine Knić Srećko Ilić, izrazio je spremnost da lokalna samouprava angažuje prostor sa infrastrukturom u cilju podizanja klanice i pozvao je članove ovog UOOS da posete tu opštinu, sagladaju kapacitete koje bi lokalna samouprava angažovala na realizaciji projekta Proizvodnja Prerada Plasman izgradnjom klanice i prerađivačkih kapaciteta za potrebe UOOS i ostalih odgajivača ovaca u Srbiji. 

Sastanak je zaključila načelnica Šumadijskog upravnog okruga sa konkretnim predlozima podrške, pre svega kroz olakšan pristup evropskim fondovima, ali i uključivanje resornih ministarstava za poljoprivredu i za brigu o selu, kao i čelnika gradskih vlasti, podvlačeći da sve opštine Okruga, kao i Grad Kragujevac, moraju da rade na povećavanju svojih poljoprivrednih budžeta, te da se i odgajivačima ovaca, kao i poljoprivrednicima u celini, mora pružiti maksimalna moguća podrška. ---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---