Свињарство

 

ПРАСАД ИЗ ДАНСКЕ ЈЕФТИНИЈА ОД ДОМАЋИХ-НАСТАВЉЕН УВОЗ СВИЊСКОГ МЕСА

Нови Сад, 11.9.2021.

Утовљене свиње прве класе данас су у Војводини продаване по 180-200 динара за килограм живе мере, али је понуда као и потражња смањена у односу на птетходни месец. Истовремено у августу увезли смо свињског меса у вредности од 890 000 евра, што се може упоредити са прерадом више од 4000 домаћих товљеника.

Две велике кланице из Србије престале су да купују и прерађују утовљене свиње и опредељене су на увоз меса различитог квалитета који прерађују у „добро упаковане“ понуде сухомеснатих производа по ниским ценама.

Товљачи свиња су и даље у дилеми да ли да наставе или не овај посао, јер су поред високих цена хранива суочени и са повећаном ценом прасади. Кажу да из Данске могу да купе прасе са свим издацима за 200 динара по килограму живе мере, а да је цена прасади код нас 255 дин/кг без ПДВ-а.

Зоран Ерић, председник удружења одгајивача свиња Срема и Мачве, данас је гостујући на Првој ТВ рекао да је ситуација у свињарству веома тешка и да је схватио да решења неће бити док се они, фармери, не укључе у политику, и због тога је његово удружење одлучило да се придружи друштву „Спас“ и да на предстојећим изборима конкуришу за место у Народној Скупштини, јер су убеђени да једино са тог места могу да побољшају ову грану сточарства.

Највише одгајивача свиња у Мачви и Срему најавило је одустајање од даљег това јер са њихових поља ове године имаће знатно мањи род кукуруза и соје. У таквој ситуацији изненадио их је захтев из Државних робних резерви да врате овом државном складишту кукуруз који су добили пре пар година као подршку за тов свиња.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---