- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

PROTESTNA VOŽNJA TRAKTORA U BEOGRADU?

 

Beograd, 30. maj 2011.

 

Kolone traktora iz Vojvodine pokušavaju da uđu u Beograd i protestnom vožnjom u centru grada, ispred Vlade, izraze neslaganje sa najavljenom raspodelom Agrarnog budžeta, pogotovo ukidanjem podsticaja za gazdinstva koja obrađuju više od 10 hektara.

Do 11 časova najbliži Beogradu bili su ratari iz Banata, koji su iz tri pravca došli do Pančeva. Kolona traktora iz pravca Zrenjanina je duga oko tri kilometra, a među njima su i poljoprivrednici iz Nove Crnje.

Kako smo čuli od Miroslava Grubanova iz Crepaje, Janka Omasta iz Kovačice i Zorana Sefkerinova iz Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, najmanje 700 traktora formiraće kolonu u Pančevu za ulazak u Beograd.

Na petlji kojom se uključuju vozila na auto-putu kod Zmajeva trenutno se nalazi oko 100 traktora, kako je „AgroServisu” javio Milenko Ćosić.

- Na prilazu auto-putu kod Temerinske petlje okupljaju se poljoprivrednici sa traktorima i žele da formiraju kolonu za Beograd – rekao je Svetozar Murgoški.

Traktoristi iz Banata (okolina Bele Crkve) ostali su u Banatskim Karlovcima, njih tridesetak, ali do 11 sati nisu dobili instrukcije šta dalje da rade, niti znaju ko je vođa protesta.

Miroslav Grubanov iz Udruženja poljoprivrednika „Paori” iz Crepaje uputio nam je sledeće saopštenje:

„Udruženje poljoprivrednika „Paori“ iz Crepaje pridružuju se protestu seljaka iz Vojvodine zbog neadekvatne podele sredstava za subvencije i svojim traktorima će krenuti za Beograd.

Ne mogu se u pola utakmice menjati pravila igre i tražimo da se subvencije isplate po istim pravilima kao prošle godine, a da se za iduću godinu uslovi za subvencije znaju najkasnije do 1. januara.

Kada je Vlada Srbije našla novac za razne druge stvari može da nađe i za ovo, posebno jer će se novac uložen u poljoprivredu višestruko vratiti.

Mi smatramo da sa Vladom Srbije nema šta da se pregovara, nego da subvencije jednostavno moraju biti vraćene na prošlogodišnji nivo, jer ovo nije nešto sa čime se može cenkati” – poručuju „Paori” iz Crepaje.

Udruženja poljoprivrednika, članovi Asocijacije poljoprivrednika Vojvodine, nezadovoljna novom agrarnom politikom Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede organizuju protestnu vožnju traktorima do Beograda odnosno do Ministarstva poljoprivrede i Vlade Republike Srbije i o tome objavilo saopštenje:

„Dosadašnjim aktivnostima Ministarstva poljoprivrednici nisu ostvarili pravo na podsticaje, odnosno subvencije po uredbama, kao što je to bilo prethodnih godina, a ispunili su sve uslove koji su traženi od njih. Poljoprivrednici su obnovili registraciju gazdinstva, očekujući da će i ove godine kao i prethodnih biti nastavljeno regresiranje repromaterijala za biljnu proizvodnju, kao i sve druge mere predviđene uredbama. Izostale su uredbe o podsticanju investicija u nabavku poljoprivredne mehanizacije, podizanje višegodišnjih zasada itd, što je u proteklim godinama doprinelo povećanju i rentabilnosti poljoprivredne proizvodnje, a što se i vidi iz izvoznih rezultata. U Srbiji je poljoprivreda ostvarila najviši suficit u odnosu na druge privredne grane koje su više podsticane, a nisu dale takav efekat kao poljoprivredna proizvodnja. Stiče se utisak da Ministarstvo i Vlada štite interese trgovaca, otkupljivača i velikih sistema umesto da nastave sa razvojem poljoprivrednih porodičnih gazdinstava, koji su kao kategorija prepoznati i u Evropskoj uniji, kao nosoici razvoja poljoprivrede. Poljoprivrednici u Srbiji sa pravom očekuju da se aktuelna vlast isto tako odnosi prema poljoprivrednim gazdinstvima i omogući im ravnopravan nastup na tržištu poljoprivrednih proizvoda, bez uvođenja zabrana, kao što trenutno imamo zabranu izvoza pšenice, a da za to ne postoji nikakav opravdan razlog, sem interesa pojedinaca. Iz ovih razloga i još mnogih nenavedenih, poljoprivrednici su se više puta obraćali nadležnima u Vladi R Srbije i u direktnim kontaktima sa predstavnicima resornog Ministarstva ukazivali na probleme i pogubnost ovakve agrarne politike. S obzirom da nisu naišli na dovoljno razumevanje od strane Ministarstva, jedino im je ostalo da svoje nezadovoljstvo, revolt, predoče javnosti. Svi ovi problemi i još mnogi pokrenuli su poljoprivrednike i njihove traktore iz dvorišta i njiva prema Ministarstvu poljoprivrede i Vladi, da bi zaštitili svoj položaj i interes” – saopštenje je potpisao predsednik Upravnog odbora Miroslav Kiš.

Luka Dulić je sa e-mail adrese dulic_luka@yahoo.com poslao pismo redakciji „AgroServisa”:

„U prošlom periodu pre smene kompletnog Ministarstva poljoprivrede na čelu sa gospodinom Sašom Dragin apelovali smo da se to ne čini, jer će se prekinuti kontinuitet pomoći poljoprivredi, nisu nas slušali nego su naprotiv to odradili krajnje nakaradno i pogubno za sve poljoprivrednike. Prvo su odugovlačili sa imenovanjem ministra smišljeno, zatim kupovali vreme obećavajući da uredbe samo što nisu gotove, pa donosili neke smernice samo njima poznate, da bi iz raznoraznih izvora 25.05. o.g. saznali da umesto za 100 hektara svako registrovano gazdinstvo može ostvariti regrese po hektaru samo za 10 hektara.
Razočarani smo odnosom prema proizvodnji ratarskih kultura i ovog puta i čisti ratari i stočari imaju jedinstven stav da to tako ne može: prvo, zato što je prethodno ministarstvo donelo uredbu po kojoj svi računi za kupljeni repromaterijal važe od 01.10.2010, a drugo, što je najbitnije u svoj ovoj priči, a to je predizborno obećanje da će svaki hektar dobiti regres od 100 evra i zahvaljujući tome su velik broj glasova dobili na prošlim izborima.
Prinuđeni smo da ovo sprečimo i da preduzmemo radikalnije mere tj. da po naše novce i uredbe krenemo traktorima 30.05.2011. u Beograd” – kaže Luka Dulić.

Da li će poljoprivrednici uspeti da stignu do Beograda i sa koliko traktora, znaće se posle 12 časova.