- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

PROŠIRENA FARMA PILIĆA U VAJSKOJ

Vajska, 27. april 2011.

Simboličnim presecanjem vrpce, predsednik Vlade AP Vojvodine dr Bojan Pajtić, predsednik opštine Bač Tomislav Bogunović i dr Roman Glaser, generalni direktor „Perutnine“ Ptuj otvorili su novi pogon farme za tov pilića u Vajskoj.
Farma Vajska obnovljena je posredstvom slovenačke investicije. Uzgoj živine odvijaće se u 12 renoviranih objekata na ukupno 11.520 kvadratnih metara. Radi se o kompaniji koja je na tržištima zemalja Evropske unije, kao i na tržištima bivše Jugoslavije, postigla zavidan ekonomski rast i čvrstu socijalnu sigurnost za preko 3.600 zaposlenih i 500 kooperanata kompanije.

Pogon u Vajskoj

Predsednik Vlade Vojvodine dr Bojan Pajtić kazao je da se u pokrajini svakog dana otvari po jedan novi privredni ili infrastrukturni objakat, naglasivši višetruki značaj pogona u Vajskoj koji će zaposliti dvadeset radnika istakvši i sledeće:

„Značaj pogona u Vajskoj je višestruk, jer će na posredan način biti angažovani kooperantski potencijali i poljoprivrednici iz okolnih naselja. Drugi važan momenat jeste da se radi o veoma uglednoj međunarodnoj kompaniji, što predstavlja izuzetno važan signal i drugim investitorima da dođu Vojvodinu i Bač da otvore nova preduzeća i nova radna mesta, te ostvare uspešan profit“.

Roman Glaser

Predsednik vojvođanske Vlade je, ocenivši iskustva sa Slovenijom kao izuzetna, rekao da se na ovaj način popravlja i naš spoljnotrgovinski bilans, jer se radi o proizvodima koji su u značajnoj meri namenjeni i izvozu. Predsednik Pajtić je istakao da će se nastaviti sa ulaganjima u opštinu Bač, i podsetio da je u prethodne četiri godine u ovu vojvođansku opštinu usmereno negde oko 1,3 milijarde dinara, što je još po jedan opštinski budžet namenjen inveticijama za razvoj ovog kraja i bolji kvalitet života građana koji tu žive.
Kompanija „Perutnina“ iz Ptuja prisutna je u Srbiji od 2008. godine, saopštio je njen direktor dr Roman Glaser. Danas kompaniju čini 18 članica koje se nalaze u 6 država (u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji, Rumuniji i Austriji). Kako je istakao, u novom objektu u Vajskoj očekuje se da će godišnje biti proizvedeno i do 1.300.000 pilića. Kompanija ispunjava najviše standarde u pogledu kvaliteta, sigurnosti i ekologije. Dr Glaser je kazao da ova kompanija u budućnosti namerava i dalje da se širi i da sredina kao što je Vajska u potpunosti odgovara svim zahtevima proizvodnje koju ova kompanija neguje.