Precizna poljoprivreda – iskorak u pametnu poljoprivredu

 

Novi Sad, 22.05.2023.

Kako bi precizna poljoprivreda, odnosno celokupni proces digitalizacije bio učinkovit, nije dovoljno samo stvarati inovacije već je važno edukovati krajnje korisnike, zaključak je Skupa Precizna poljoprivreda – iskorak u pametnu poljoprivredu, održanog u okviru 90. međunarodnog poljoprivrednog sajma, u organizaciji Društva agrarnih novinara.

Kako je dekan Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu prof. dr Nedeljko Tica istakao, precizna poljoprivreda odvija se u nekoliko pravaca koji povezuju državu, kompanije koje ostvaruju velike inovacije i one koje žele da komercijalizuju svoja ulaganja.

– Precizna poljoprivreda povezana je na nivou države, u smislu formiranja i nastajanja informatičkih platformi koje omogućavaju poljoprivrednicima da jednostavno registruju gazdinstva, da registruju promene, i tu pozitivno ocenjujem platformu eAgrar kao rezultat jednog šireg nastojanja države da digitalizuje administrativne poslove u poljoprivredi – rekao je dr Nedeljko Tica. – Drugi pravac ide kompanijama koje imaju velike investicije i pokušavaju da za svoje robne brendove obezbede povezanost, a imamo i kompanije koje žele da komercijalizuju ulaganja kad je u pitanju precizna poljoprivreda, da ih prodaju na tržištu, i tu vidim šansu za naše poljoprivredne proizvođače koji bi mogli da naprave mali iskorak, da pokušaju da svoje pogonske i priključne mašine povežu sa sistemom precizne poljoprivrede i da, u zavisnosti od raspoloživih sredstava, ulože u to i osete prednosti koje ona pruža.

Ono što jeste otežavajući faktor, dodao je Tica, jeste činjenica da su potrebna velika ulaganja kad je u pitanju precizna poljoprivreda, naročito ukoliko je cilj da se u potpunosti iskoriste sve njene prednosti. 

Ataše za poljoprivredu Kraljevine Holandije Koen van Ginneken naglasio je da je edukacija, i mladih i starijih, ključna za razvoj.

– Precizna poljoprivreda je jako značajna, pogotovo kad se uzmu u obzir klimatske promene i povećanje inputa za poljoprivrednike. Poljoprivredni fakultet iz Vageningena je zajedno s Vladom Holandije napravio sajt gde se svi primeri dokumentuju i pokazuju farmerima značaj i doprinos precizne poljoprivrede. Holandska vlada subvencioniše inovacije, ali ulaže i u znanje jer je to jedini put za razvoj – rekao je van Ginneken.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---