- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

Пословност државе

 

ЗАВРШЕНА РАЗМЕНА ЈУНАДИ ЗА КУКУРУЗ

Београд/Нови Сад, 18. мај 2020.

 Државне робне резерве, у сарадњи са пет кланица, успешно су завршиле пријем јунади у размени за меркантилни кукуруз. Процењено је да је за прераду (нарезак и гулаш) преузето око 3.000 јунади. Сточари су у размени добили 15,90 кг кукуруза за килограм живе мере јунади.

Домаћини су израчунали да су на овај начин остварили 2,30 евра/кг продајну цену јунади, а они који су нашли купца за кукуруз по 17,20 дин/кг постигли су и већу цену. Размена кукуруза за јунад отпочела је 16. маја прошле године на иницијативу Удружења „Агропрофит” из Новог Сада, које је окупило више од 130 одгајивача товних раса. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде је у овој робној размени видело добру могућност за смањење понуде утовљене јунади, која се из дана у дан повећавала све до недавно због застоја извоза. У досадашњим разменама јунади за кукуруз Државне робне резерве су преузеле око 6.000 јунади са око 500 газдинстава.

Недавно завршена размена је показала да је у понуди за тржиште највише квалитетних грла сименталске расе, а понуђене су и расе ангуса и шаролеа. Још увек на нашем тржишту се појављује већи број јунади холштајн расе.

Сада је у току потписивање уговора између 300 газдинстава и Државних робних резерви, што се одвија прилично успорено, а што може смањити ефекте целог посла ако кзукуруз забележи пад цене.

Удружење „Агропрофит” чланове своје Производне групе детаљно је обавестило о појединостима везаним за преузимање кукуруза од овлашћених складиштара, од којих су неки у ранијим аранжманима били некоректни према фармерима, јер су им нудили на потпис ускладиштење и додавали трошкове растура за преузимање кукуруза, а на чега немају право, јер тај трошак припада њима или Државним робним резервама. О овим појавама обавештено је Министарство пољопривреде и надлежне инспекције. Фармери знају да њима припадају трошкови превоза кукуруза и јунади. Удружење „Агропрофит” добило је сагласност четири кланице да ће оне преузети трошкове превоза јунади и да неће обрачунавати транспортно кало, па су одгајивачи ослобођени овог плаћања.

Кланице „Котленик”, „Биг Траде”, „Дивци” и „Код Јордана” преузимали су и одмах плаћали сточарима вишак килограма у односу на одлуку Државних робних резерви о њиховом појединачном аранжману. Фармери су једино незадовољни исплатом кланице „Турковић” из Сјенице за преузете обавезе од пре три месеца. Ова кланица остала је дужна сточарима у Гложану, Елемиру, Српском Крстуру, Остојићеву и Делиблату. У Удружењу „Агропрофит”, према непотпуној евиденцији, тврде да већ сада за испоруку кланичарима у Србији има најмање 12.000-15.000 јунади. Ово удружење завршава програм формирања репродукционих центара за товне расе,  као и нове стандарде за тов јунади према новим захтевима тржишта.