- TRŽIŠTE - /21.07.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 18.40 din/kg , pšenica 18.40 din/kg , soja 43.50 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.94 din/kg , pšenica 19.76 din/kg , soja 33.57 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.08 din/kg , pšenica 15.79 din/kg , soja 31.73 din/kg ; /21.07.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 20.25 din/kg , pšenica 21.52 din/kg , soja - ;

Poljoprivrednici širom Srbije se prilagodili vanrednom stanju

 

SETVA ZBOG KORONE NE SME DA ČEKA

Beograd, 23. mart 2020.

Izvor: RTS

  • Zadrugari širom Srbije prilagodili radove vanrednom stanju i nastavili poslove.

Srbiju već ovih dana čeka setva na dva miliona hektara! Zato poljoprivrednici i zadrugari poručuju da se, uz pridržavanje svih mera zaštite od virusa korona, spremaju za posao, koji, kako kažu, ne sme da čeka. Iz kabineta ministra Milana Krkobabića, zaduženog za regionalni razvoj i kopredsednika Nacionalnog tima za preporod sela, stigao je apel zadrugarima širom Srbije da se nađu pri ruci starijima od 70 godina i pomognu im u neophodnim radovima na polju.

Da bi bilo dovoljno hrane, da Srbija ne ostane gladna, poljoprivrednici i zadrugari Srbije prilagodili su rad vanrednom stanju i sve spremili za prolećnu setvu.
- Svugde je vanredno stanje, pa i kod nas. Zato smo u svim oblastima koje pokriva naša zadruga, od ratarske do prerade mesa i proizvodnje pekarskih proizvoda, podigli zaštitne mere na najviši nivo - kaže Vojislav Mrkšić iz Zemljoradničke zadruge "Mrkšićevi salaši" iz Srpskog Itbeja. - Povećani su higijena, dezinfekcija, kao i oprez. Najstarije zaposlene zadrugare i kooperante smo maksimalno poštedeli i oni se pridržavaju svih odluka Vlade Srbije.

U Srbiji se 1,3 miliona domaćinstava bavi poljoprivredom, 570.000 je registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, a prema rečima ministra Krkobabića, procenjuje se da su stariji od 70 godina nosioci čak 110.000 poljoprivrednih gazdinstava. I njima je sada najpotrebnija pomoć mlađih članova porodice, familije i komšija.

- Naši domaćini su bezbroj puta u kriznim situacijama pokazali visok nivo svesti i odgovornosti prema sebi, svojoj porodici, ali i celokupnom društvu - rekao je Krkobabić. - Ubeđen sam da će tako biti i sada.

Zadrugari iz "Mrkšićevih salaša" dodaju da su nabavljeni repromaterijal za prolećnu setvu i negu ozimih useva, seme, đubrivo i zaštitna sredstva. U toku su priprema za setvu, tehnička obrada, tretiranje stajskim đubrivom, a uskoro počinje i prskanje pšenice protiv korova i bolesti. Ova zadruga poslednjih dana beleži drastično povećanje potražnje za mesom i prerađevinama od mesa, pa isporučuje svakodnevno 12 tona svojih proizvoda. Prodaju i 18.000 vekni hleba dnevno i nekoliko tona zaleđenog peciva.

Predsednik Zemljoradničke zadruge "Agro Klek" iz Kleka kod Zrenjanina Radovan Bokić kaže da se kod njih radi punom parom, uz pridržavanje svih propisanih mera bezbednosti. Zadruga broji 65 zadrugara, 81 zaposlenog i 70 kooperanata.

- Naših 1.050 grla krupne stoke ne može da čeka, krave moraju biti nahranjene, pomužene, a štale čiste. Svakog dana prinos je 14.500 litara mleka, a organizovali smo se i povodom dobijanja dozvola za zaposlene u trećoj smeni, za vreme policijskog časa - kaže Bokić, i dodaje da je ova zaduga pre dve godine dobila izuzetno značajan podsticaj preko Kabineta za regionalni razvoj - 15 miliona dinara, što je iskorišćeno za kupovinu mehanizacije. - Spremni smo i za setvu - na 1.300 hektara - kukuruza, suncokreta, krmnog bilja... Osim toga, uprkos teškom stanju, ne zapostavljamo ni ribnjake, odakle svake godine domaće tržište snabdevamo sa 150 tona šaranske ribe.

U Severnobanatskom okrugu, u Martonošu, Zemljoradnička zadruga "Paprika" sve je organizovala za prolećne poslove.

- Uveliko se pripremamo za setvu na 500 hektara mirođije, peršuna i industrijske paprike, čijom se proizvodnjom bavi naša zadruga - kaže Toša Matić, predsednik ovog udruženja, osnovanog još 1948. godine, pa reosnovano devedesetih. - Imamo 72 člana zadruge i, 20 kooperanata i 18 zaposlenih, i svi do jednog se maksimalno pridržavamo propisanih mera higijenske i zdravstvene zaštite u vreme pandemije. Dezinfekcione barijere su već pre deset dana postavljene, a u naše prostorije se ulazi samo na zvono. Uz sve to, posao mora da bude obavljen odmah, jer ako kulture koje gajimo ne zasadimo onda kada treba, nećemo imati nikakav prinos.
Veliki potencijal ove zadruge prepoznao je ministar Krkobabić, pa je pre dve godine, u sklopu velike akcije "500 zadruga u 500 sela", pomognuta sa 15 miliona dinara koji su uloženi u kupovinu specijalnih prikolica za transport sušenog povrća, takozvane zelene mase. "Paprika" je od 2005. godine sklopila strateško partnerstvo sa prerađivačkom fabrikom "Telek paprikom", čiji je izvoz oko osam miliona evra godišnje, a koje snabdeva sa više od 60 odsto neophodnih sirovina.

Kako kažu, njihova je sreća da je prosek godina zadrugara 40, i podržavaju poziv nadležnih da se pomogne starijim poljoprivrednicima.

MILION POD KUKURUZOM

Bilo bi pogubno da se kasni sa prolećnom setvom. Ona, uz pridržavanje neophodnih mera, mora da počne na vreme, jer nam od toga zavisi šta ćemo jesti - kaže agroanalitičar Branislav Gulan, koordinator u Nacionalnom timu za preporod sela Srbije. - Od dva miliona hektara koji bi trebalo da budu posejani, milion je pod kukuruzom, oko 220.000 pod suncokretom, 240.000 pod sojom, a prvo što sada kreće je soja, koja se sadi na oko 40.000 hektara. Za ishranu, robne rezerve i seme potrebno nam je milion i po tona pšenice.

APEL ZA POMOĆ STARIJIM ZADRUGARIMA

Apelujem na zadruge i zadrugare da starijima od 70 godina pomognu i obezbede im neophodne osnovne životne namirnice - rekao je ministar Krkobabić. - Prioritet nam je da sačuvamo živote svih građana, ali ovo je i trenutak da poljoprivrednici zadrugari pokažu solidarnost sa svojim najstarijim komšijama, domaćinima na selu. Da im pomognu posebno u obavljanju neodložnih prolećnih poslova, kao što su setva šećerne repe, kukuruza, soje i suncokreta. Treba im pomoći i u svim drugim radovima na njivi, u plastenicima, voćnjacima i stajama.