ПОЉОПРИВРЕДА ОБРНУЛА МИЛИЈАРДУ ЕВРА

 

Београд, 10.10.2022.

Дневник

  • Укупна вредност продаје и откупа пољопривредних производа, робе у области шумарства и и рибарства у другом тромесечју ове године већа је за 65,5 одсто у текућим ценама у односу на исти период 2021. године, саопштио је Републички завод за статистику.

У порећењу са првим полугодишњем ове и прошле године, укупна вредност трговања овим производима већа је за безмало 41 одсто (40,9), а у сталним ценама порасла је за 15,2 одсто.

Завод је израчунао да је укупна купопродаја од пољопривредних предузећа и газдинстава у Србији остварена у износу од 115,7 милијарди.

Гледајући по регионима, највећи промет је у првом полугодишту 2022. године био на подручју региона Војводине, 73,4 милијарде динара, а од те суме од пољопривредних газдинстава је стигло 45,9 милијарди динара, а од предузећа у вредности од 24,7 милијарди динара.

На другом месту по продаји и откупу је Београдски регион, али је на том подручју ситуација другачија него у Војводини. У региону Београда продаја је била већа код предузећа 46,2 милијарде динара, док је вредност откупљене робе код пољопривредних газдинстава износила 22,6 милијарди динара, а укупно 68,8 милијарди динара.

Јабуке на првом месту 

Републички завод за статистику издвојио је и продају и откуп изабраних производа па се тако у табели види да је у првом полугодишту остварена најбоља купопродаја јабука - 71.799 тона и далеко мање других пољопривредних производа. Кромпира свега 6.098 тона, црног лука 6.143 тоне, купуса 4.226 тона, пасуља само 43 тоне… 

Када је реч о намирницама из групе меса, ту је свињетина на првом месту јер је продато и откупљено 47.736 тона свињског меса, јунетине 16.711 тона, а телетине само 389 тона.

У Региону Шумадије и Западне Србије била је вишеструко нижа продаја и откуп у односу на Београд и Војводину, свега 26,9 милијарди динара, с тим што је из пољопривредних газдинстава откупљена далеко већа вредност производа у односу на промет робе из пољопривредних предузећа. Тај однос је био 23,8 милијарди динара напрема 3,1 милијарду динара.

На југу и истоку земље за шест месеци остварен је промет од свега 852 милиона динара, а у тој купопродаји пољопривредна предузећа су продала робе у висини од 94,2 милиона динара, а пољопривредна газдинства 754 милиона динара.

Највише се трговало житом у укупном износу од 40,9 милијарди динара, потом поврћем у висини од 22,9 милијарди динара, стоком у износу од 19,6 милијарди динара, воћем и грожђем у износу од 16,1 милијарду динара 

Промет рибом у првих шест месеци био је у висини 6,7 милијарди динара.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---