- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

PANDEMIJA UGROZILA BERBU, PRERADU I PRODAJU, DRŽAVA MORA DA POMOGNE VOĆARIMA

 

Beograd, 13.april 2020.

Izvor: Večernje novosti

  • Dr Aleksandar Leposavić o problemima naših i svetskih poljoprivrednih proizvođača

Pandemija je voćare širom sveta dovela u težak položaj, a sem zabrinutosti proizvođača za sopstveno zdravlje, još veća neizvesnost vlada za plasman robe. Naš ugledni stručnjak za jagodičastvo voće dr Aleksandar Leposavić, za "Novosti", pojašnjava da su voćari u svetu već osetili drastične posledice, pa tako trenutna situacija sa virusom najviše pogađa proizvođače jagode iz Španije. Naime, proizvođači ove voćne vrste iz njihovog glavnog proizvodnog regiona, okoline grada Huelva, suočeni su sa ogromnim padom tražnje, a španska jagoda danima stoji netaknuta na trgovačkim rafovima širom Evrope.

U problemu su i grupacije proizvođača ovog voća iz Francuske, od kojih su neke sa istoka ove zemlje, zbog istih problema sa kojima se suočavaju Španci, odustale od berbe ovog voća.

- Potreba održavanja socijalne distance između zaposlenih u preradnim centrima je razlog odustajanja od prerade. Olakšanje za proizvođače i prerađivače u Francuskoj je najava države o povećanju podrške svim akterima proizvodnog ciklusa kao i njeno uključivanje u proces otkupa i skladištenja robe - rekao nam je dr Leposavić.

Čileanci su završili berbu drugog roda maline sorte heritidž i osim ugovorenih isporuka, inače smanjena količina roda iz ove sezone, nalazi se u skladištima. Pored Čilea, proizvođači i izvoznici jagodičastog voća iz Južne Amerike sprovode više mera kako ne bi prekinuli lanac snabdevanja i uskladili se sa planiranim isporukama.

O situaciji u našoj zemlji i sa kojim problemima će se proizvođači susretati, dr Leposavić kaže da je "pred nama prilično neizvestan period".

- Naši proizvođači i prerađivači u mnogo su većoj meri podložni negativnom uticaju aktuelnih dešavanja. Problem sa obezbeđenjem radne snage, nasleđeno i ne baš dobro stanje u proizvodnim zasadima maline i kupine, koje su dugo godina bile okosnica izvoza srpske privrede je evidentan - naglašava dr Leposavić.

Ukoliko kriza potraje, kaže naš stručnjak, preporučuje se da se na vreme pripreme skladišni kapaciteti i da se obezbedi dovoljno ambalaže za prijem i smrzavanje robe u slučaju nedostatka ljudstva i nemogućnosti normalnog funkcionisanja proizvodnog procesa u prijemnim i prerađivačkim centrima u Srbiji.

On dodaje da bi konkretna pomoć države bila od presudnog značaja za opstanak svih aktera u lancu proizvodnje. Iskustvo drugih zemalja, a posebno Francuske i njihova najava aktivnog uključivanja države u proces otkupa bi, po njegovom mišljenju i kod nas povoljno uticala na proizvodni ciklus.

Pored ostalog, aktivnim uključivanjem države i strogom kontrolom proizvodnje, prerade i izvoza, a pri tome vodeći računa i o sopstvenom interesu, sprečile bi se i zloupotrebe o kojima svake godine, na različite načine, komentarišu sa jedne strane proizvođači, a sa druge izvoznici voća iz naše zemlje, zaključio je dr Leposavić.

JABUKE

Na svetskom tržištu trenutno vlada velika potražnja za limunom i većinom agruma, značajan rast tražnje beleže i domaći proizvođači i izvoznici jabuke.

BEZBEDNOSNE MERE

Ukoliko se sprovode mere dobre proizvođačke prakse nema razloga za strah od prenošenja virusa putem konzumiranja plodova, ukazuju rezultati nekoliko renomiranih laboratorija iz Nemačke i SAD. Da bi olakšali funkcionisanje kompanija za preradu i pakovanje hrane, Institut za bezbednost hrane Univerziteta Kornel u Americi pripremio je kontrolni spisak strateških mera za primenu i bezbedno poslovanje, a dr Leposavić ističe da bi ove mere trebalo primeniti i u Srbiji.