- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

OTVORENO PISMO - ZAHTEVI POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA

Otvoreno pismo koje su predsednici  Kluba "100P plus"  i "Vojvodina agrara" uputili   Predsedniku Republike Srbije, Ministru poljoprivrede, Predsedniku Vlade Republike Srbije, Predsedniku Vlade AP Vojvodine i Demokratskoj stranci u Beogradu, ima sledeći sadržaj:

ZAHTEVI POLJOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA

Na zajedničkom sastanku A.P.P.P. “Vojvodina agrar” Bečej i Kluba100P plus Novi Sad, koji je održan u Bečeju 26.05.2011. godine, razmatrano je aktuelno stanje u poljoprivredi i doneti su sledeći zaključci:

• Zahtevamo da Vlada Republike Srbije pod hitno donese sve uredbe vezane za materijalnu podršku poljoprivrednim proizvođačima, a isti moraju biti na nivou od 2010. godine, a koje su najavljene i za 2011. godinu od strane Ministarstva poljoprivrede i trgovine.
  • Posebno insistiramo na uredbi za regresiranje nabavke repro materila, koja treba da ostane na nivou 14.000 dinara po hektaru za registrovana poljoprivredna gazdinstva a za površinu do 100 ha.
  • Tražimo da se ne ukida sektor za Ruralni razvoj i Generalni inspektorat jer su neophodni za normalno funkcionisanje agrara.
  • Ne može se menjati strategija razvoja poljoprivrede od ministra do ministra, pogotovu zato što su pripadnici iste - Demokratske stranke.
  • Ukinuti zabranu izvoza pšenice.

Ukoliko Ministarstvo poljoprivrede i trgovine, i Vlada RS ne ispune zahteve poljoprivrednih proizvođača u narednih pet dana, bićemo primorani da svoja prava ostvarimo radikalnim protestima.

Predsednik UO, Klub 100P plus, Vojislav Malešev

Predsednik UO, A.P.P.P  Vojvodina agrar, Stevan Beljanski, dipl.ing.