Osvrt

 

ISPLATA DUGA POLJOPRIVREDNICIMA BEZ eAGRARA

Beograd 28. januar 2023.

Ministarka poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković  danas je gostujući na RTS-u obrazložila da sve što se isplaćuje iz minule godine nije obaveza države i da su svi koji su dobili rešenja dobili i novac za prošlu godinu. Ona je i podsetila da nije rekla da će sav dug biti isplaćen već da će postojeći novac biti potrošen a da novog nema. Ipak, dug će biti isplaćen posle konsultacija u državnom vrhu, bez prijava putem eAgrara.

Po tom tumačenju, sve što se dešava u pripremi isplata duga za prošlu godinu, proizilazi da se zaključci Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine primenjuju mimo “formalno pravnih mera”, kako je ministarka nazvala taj čin. Dosadašnja praksa govori suprotno: gazdinstva koja su odbijena a konkurisali su po uredbama i pravilnicima dobila su novac uz pomoć advokata sudskim presudama.

Dug koji se pominje za isplatu ili se to očekuje a odnosi se na godinu, dve unazad po računici koju imaju u Upravi za agrarna plaćanja je veći od 15 milijardi dinara a kada će biti detaljno sabran sav dug, u ovom delu državne administracije ne žele da govore. Među gazdinstvima koja očekuju novac su korisnici podsticaja za nabavku mehanizacije, kvalitetnih priplodnih grla, kao i tovljači junadi i svinja...

Poljoprivrednike je posebno obradovalo zalaganje Odbora za poljoprivredu Narodne skupštine da se do prolećne setve pomogne nabavka dizel goriva. Ta mera pomoći veća je od 13 milijardi dinara a koristilo bi je najmanje 110 hiljada registrovanih gazdinstava. Tu meru ministarka Tanasković na RTS-u danas nije pominjala.

Inače, kako su saopštili u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i poljoprivrede, za prvih par dana na eAgrar je prijavljeno više od 20 hiljada gazdinstava.---
 
Subvencije --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---
---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---

DodatakVeličina
ANKETA.jpg71.03 KB