- TRŽIŠTE - /29.05.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.90 din/kg , pšenica 19.60 din/kg , soja 42.00 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 13.65 din/kg , pšenica 20.02 din/kg , soja 32.97 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 12.64 din/kg , pšenica 17.12 din/kg , soja 31.21 din/kg ; /29.05.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.70 din/kg , pšenica 22.02 din/kg , soja - ;

OPŠTINA SRBOBRAN DIGLE RUKE OD „KOBASICIJADE” U TURIJI

Seoske priredbe

Turija, 9. februar 2011.

 

U Turiji su u toku završne pripreme za održavanje „27. kobasicijade” ( 20. do 27. februara). Ovaj kulinarski program započet je 1985. godine, a do danas se razvio u turističku i zabavnu priredbu, koja okuplja više desetina hiljada posetilaca iz naše zemlje i inostranstva.

Domaćini „Kobasicijade” su i česti gosti na sličnim priredbama u okruženju, jer su usavršili recepturu sveže kobasice, koju proizvode u domaćinstvima za svoje potrebe, ali i za probirljive gurmane.

Za mnoge vest da opština Srbobran, kojoj pripada Turija, i njen gradonačelnik Branko Gajin ove godine ne žele da materijalno ni sa jednim dinarom pomognu održavanje manifestacije delovalo je šokantno. Organizatori u Turiji tvrde da su imali divana sa predsednikom Gajinom i da su se razišli bez dogovora.

- Naprotiv, stvari su još gore, kaže predsednik saveta mesne zajednice Turije Aleksandar Jojkić, jer je gospodin Gajin zabranio da se u program uključe javne službe iz opštine i Dom kulture. Oduzeti su nam i kiosci za izlagače, a među njima i četiri koji su naše vlasništvo. Najavljeno nam je da novac od naplate javnih površina ispred naših kuća nećemo dobiti kao prihod za organizaciju.

- Opština je do sada plaćala pevačice i muzičare za program na bini. Mi smo bili protiv toga da 4.000-5.000 evra ode tako – kaže Miroslav Medurić, predsednik Organizacionog odbora „Kobasicijade”.

Odgovarajući na ove optužbe i da ne pomaže najveću priredbu u Vojvodini, Branko Gajin, predsednik opštine, za „AgroServis” je rekao:

- Tačno je da ove godine nećemo finansijski pomagati „Kobasicijadu” u Turiji, jer tamošnji organizatori nisu prihvatili naše sugestije i da ceo događaj podignu na viši nivo organizacije, higijenu i da ceo koncept živi tokom cele godine. Ja ne želim da udruženju, koje simbolično daje novac u humanitarne svrhe, dajem novac i da stvari budu bez kontrole. Bilo je i dovoljno vremena i para da se u Turiji izgradi i mini klanica sa 300 zadružno organizovanih kooperanata, ali je to odbijeno od organizatora. Kao i ranije i ove godine sakupljeni novac od prodaje tezgi biće utrošen u Turiji, ali ne preko organizatora kobasicijade – rekao je Gajin.

Učešća opštine u organizaciji i finansiranju „Kobasicijade” neće biti, ali to ne umanjuje najavljeni program u kome je najveća atrakcija nadevanje i prodaja kobasice duge 2027 metara – što je novi Ginisov rekord.

Trodnevni program počinje 25. februara ponudom svinjskog paprikaša i obilaskom naprednih turijskih domaćina.

Program će voditi Bora Otić, novinar RTVojvodine, a obezbeđene su i brojne nagrade sponzora i donatora.

Svečano otvaranja je u subotu 26. februara u 12 časova kada će se učesnicima obratiti Daniel Petrović, pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu.  Do tada karavan sa turijskom kobasicom posle posete Somboru stići će do Subotice 11. februara (Gradski trg) i 18. februara u Novi Sad (Dunavska ulica).

Na susretu svih vojvođanskih priredbi, čiji je pokrovitelj Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, Turijska kobasicijada je proglašena, uz još četiri priredbe, kao najuspešnija u protekloj godini i nosilac je Zlatne plakate „Roglja”. (AgroServis)