- TRŽIŠTE - /12.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.70 din/kg , pšenica 19.50 din/kg , soja 39.80 din/kg ; /12.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.30 din/kg , pšenica 21.75 din/kg , soja 35.45 din/kg ; /12.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.78 din/kg , pšenica 17.68 din/kg , soja 33.45 din/kg ; /12.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.69 din/kg , pšenica 22.63 din/kg , soja - ;

Događaji

Kotrljanje ravnicom

 

 ZRNO SIRKA KONKURENTNO KUKURUZU

Senta, 11. februar 2020.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Široka je paleta alternativnih biljnih vrsta koje su prisutne na vojvođanskim poljima, a u njihovom uzgoju poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici se uglavnom sami snalaze da bi njihova proizvodnja i proizvodi opstali na tržištu.

Održivim osnaživanjem konkurentnosti poljoprivrendih gazdin¬stava i preduzetnika uključivanjem biljnih vrsta ili razvojem novih proizvoda sa velikom dodatom vrednošću bave se stručnjaci iz Srbije i Mađarske u okviru projekta prekogranične saradnje.

DELEGACIJA POKRAJINSKE VLADE POSETILA SAJAM „FRUIT LOGISTICA 2020“ U BERLINU

 

Berlin, 6. februar 2020.

Delegacija Pokrajinske vlade predvođena pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjenom Bjelićem, boravi u dvodnevnoj poseti Berlinu, gde je u toku međunarodni sajam proizvođača voća i povrća „Fruit Logistica 2020“.

Pokrajina uzela učešće na Savetovanju agronoma Srbije i Simpozijumu o poljoprivrednoj tehnici na Zlatiboru

 

RATARI I MEHANIZATORI NA ZLATIBORU

Zlatibor, 28. januar 2020.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo dr Vuk Radojević pozdravio je učesnike 54. Savetovanja agronoma i poljoprivrednika Srbije i 46. Simpozijuma „Poljoprivredna tehnika“, koji se u januaru tradicionalno održavaju na Zlatiboru.

„ZNAJE IMANJE” ZA ZDRAVU HRANU I ŽIVOT

 

Beograd, 27. decembar 2019.

Autorka emisije „Znanje-imanje” javnog servisa Jasmina Nikitović Stojičić ostala je dosledna dobroj orijentaciji ovog programa, kojim afirmiše potrebu i uslove za proizvodnju zdrave hrane bitne za zdrav život.

U poslednjoj ovogodišnjoj emisiji, snimljenoj u Radmilovcu, autorka je okupila dvadesetak učesnika da bi svako od njih o zdravoj hrani i takvoj proizvodnji poslao svoju poruku.

Govedarstvo u Srbiji

 

POVEĆAVA SE STADO U SISTEMU „KRAVA-TELE”

Zrenjanin, 27. decembar 2019.

Mile Novaković

U Zrenjaninu je održana Prva regionalna konferencija posvećena biodiverzitetu i dobrobiti životinja u poljoprivrednim predelima. Inicijator konferencije je Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama – ORKA, a na njoj je učestvovalo više od stotinu predavača i slušalaca iz zemalja zapadnog Balkana. Konferenciji su se odazvali stručnjaci i učesnici iz Severne Makedonije, Crne Gore, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i jedan predavač iz Hrvatske, kao članice Evropske unije. Jedna od tema bila je i razvoj pašnjačkog sistema uzgoja goveda, gde je istaknuto da sistem krava-tele donosi veću dobrobit životinjama, koje se na taj način nalaze u prirodnom okruženju.

Objektiv

 

„LENIJA” O TOVNOM GOVEDARSTVU

Novi Sad, 17. decembar 2019.

Danica Milutinov, urednik emisije „Lenija”, na Novosadskoj televiziji, sinoćnji sadržaj je odvojila za priču o tovnom govedarstvu, a razlog je našla u inicijativi da se produži razmena kukuruza za utovljenu junad, što su sprovodile Državne robne rezerve, uz podršku Ministarstva za poljoprivredu.

Na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

 

SAVETOVANJE O SAVREMENOJ PROIZVODNJI VOĆA – KUDA I KAKO DALJE

Novi Sad, 11. decembar 2019.

Poljoprivredni fakultet iz Novog Sada, Departman za voćarstvo i Društvo voćara Vojvodine, 14. decembra, organizuju Savetovanje o savremenoj proizvodnji voća, uz osvrt na ovu godinu i o procenama kuda i kako dalje u ovoj grani poljoprivrede.

STIGAO JE SVATOVAC – VREME JE ZA SVADBU

 

Irig, 25. novembar 2019.

Spektakularan početak nove vinske godine, uprkos hladnom vremenu, obeležen je u Irigu 22. novembra u vidu 12. Mačkovog dana mladog portugizera.

Svečano je otvoreno prvo bure s mladim vinom, spravljenim od grožđa obranog 2019. godine, ili kako se to kod nas naziva – svatovcem, a taj čin je u pozitivnoj atmosferi propraćen sremačkim tamburašima, foklorom, pudarevim doskočicama, nastupom mecosoprana Ane Sinicki i na kraju sjajnim koncertom muzičke grupe Apsolutno romantično. Za mladoženje je vino o kome je reč i poziv za svadbe!

NA NOVOSADSKOM SAJMU OTVOREN „MLINPEK EKSPO”

 

Novi Sad, 22. novembar 2019.

Izvor: Dnevnik.rs   

  • – Najsavremenija oprema za pekarsku i mlinarsku industriju, koju je izložilo više od četrdeset izlagača iz Srbije i Evrope, odlična je prilika da oni koji se tim poslom bave ili to planiraju, dođu na Novosadski sajam i vide šta se u tim oblastima nudi – rekao je pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić, koji je otvorio Sajam proizvoda i usluga namenjenih pekarima, mlinarima, konditorima, poslastičarima i skladištarima „Mlinpek ekspo”. – Srbija je lider u proizvodnji žitarica na Balkanu, a siguran sam u to da je i ova manifestacija među vodećima u regionu.

Katanić je ukazao na to da je primarna proizvodnja veoma važna za Srbiju, ali i da je neophodno da se taj segment poljoprivredne proizvodnje osavremeni i unapredi.

Događaj

 

12. MAČKOV DAN MLADOG PORTUGIZERA

Novi Sad /Irig, 19. novembar 2019.

  • 12. Mačkov Dan mladog portugizera, ili kako se još naziva – Vinska nova godina, održaće se u petak, 22. novembra od 17 časova, u Vinskoj ulici u Irigu. Organizovan besplatan prevoz do Iriga.

Povodom jedine manifestacije u Srbiji, koja je posvećena mladom vinu, a čiji je organizator vinarija Mačkov podrum, danas je održana konferencija za medije u prostorijama Turističke organizacije Novog Sada.