Događaji

Poljoprivredni sajam u Kruševcu:

 

ODRŽANA IZLOŽBA O GOVEDARSTVU, OVČARSTVU I KOZARSTVU

Kruševac, 15. septembar 2021.

Tekst i slike: Kurir.rs

U Kruševcu je 11. septembra održan 13. poljoprivredni sajam u organizaciji Komisije za podsticanje razvoja poljoprivrede Grada, Službe za poljoprivredu grada Kruševca i Poljoprivredno stručne i savetodavne službe Kruševac.

Događaj

 

ЈOŠ DVA DANA DO POČETKA POLJOPRIVREDNOG SAJMA U NOVOM SADU

Novi Sad, 15.09.2021.

U subotu, 18.septembra, počeće 88. Poljoprivredni sajam, 53. međunarodni sajam lova i ribolova i Sajam ekologije, uz primenu niza mera bezbednosti za zdravlje ljudi, koje je sve više ugroženo širenjem korona virusa.

Sutra će na Novosadskom sajmu biti održana konferencija za medije, na kojoj će o planiranim aktivnostima govoriti: Vladimir Vanja, poljoprivredni ataše Republike Češke – Zemlje partnera Poljoprivrednog sajma; Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije; Vladimir Borđoški, direktor Regionalnog centra Vojvodina Generali Osiguranja Srbija, Generalnog sponzora Poljoprivrednog sajma, Sajma lova i ribolova, Sajam ekologije.

Изложба БУШЕ НА СТАРОЈ ПЛАНИНИ - 17. септембра

 

  • На Старој планини, 17. септембра ове године, одржаће се изложба буша говеда, аутохтоне расе која има изузетан значај за опстанак и развој руралних средина у овом делу Србије, али и за очување генетског потенцијала и стварање додате вредности у сточарству.

Овај јединствен и значајан догађај реализује се уз помоћ ФАО, организације која финансира пројекат „Успостављање основе за очување и развој буша говеда на Старој планини“. У организацији изложбе буше учествују и Министарство пољопривреде, општина Димитровград и Институт за примену науке у пољопривреди

Догађај

 

ПОЉОПРИВРЕДНИ САЈАМ У КРУШЕВЦУ

Крушевац, 08.09. 2021.

Више од 80 излагача различитих производа, давалаца услуга у аграру и сточара, 11.септембра очекује посетиоце на 13. Пољопривредном сајму у Крушевцу.

Помоћник градоначелника за пољопривреду Марко Кнежевић за „АгроСервис плус” каже да се припреме успешно приводе крају и да се предвиђа добра посета и пословна понуда.

Aктивност Савеза aграрних удружења Војводине

 

ПШЕНИЦА ЗА СОЛИДАН ХЛЕБ

Сента, 13.08.2021.

Више од 400 чланова Савеза аграрних удружења Војводине учествовало је ове године у хуманитарној акцији Magyarok kenyere  прикупљања пшенице за потребе 24 различите институције.

Председник Савеза Нађ Миклош каже да је ово једанаеста акција и да је сакупљено више од 20.000 кг пшенице.

  • Пшеница је стигла из готово свих удружења и задовољни смо што ће поједине установе добити брашно 300-500 кг – каже Нађ.

OTVOREN PRVI INTERNACIONALNI BANATSKI FESTIVAL VINA

 

Zrenjanin, 6. mart 2020.

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo  dr Vuk Radojević otvorio je danas Prvi internacionalni banatski festival vina u Hali „Medison“ u Zrenjaninu, čiji je cilj doprinos razvoju vinogradarstva i proizvodnji vina u srednjem Banatu.

KBF: POLJOPRIVREDA JE JEDAN OD STOŽERA EKONOMIJE

 

Kopaonik, 6. mart 2020.

Izvor: Tanjug

  • Poljoprivreda je stabilizirajući faktor i jedan od stožera ekonomije, ocenjeno je na jednom panelu u okviru Kopaonik biznis foruma, čiji su učesnici istakli da su ova i naredne godine prelomne da u Srbiji primarna poljoprivreda počne da se podiže na viši nivo.

Prošla godina, kada je reč o poljoprivredi, bila je prosečna, rekao je direktor MK Agriculture u okviru kompanije MK Group Strahinja Marjanović i dodao da su rezultati postignuti u 2019. godini bolji u odnosu na prethodne godine, ali da je to daleko od onog što može da se postigne.

NAUČNI INSTITUT ZA VETERINARSTVO „NOVI SAD“ OBELEŽIO 70 GODINA RADA

 

Novi Sad, 28. februar 2020.

Svečanom akademijom u Srpskom narodnom pozorištu, Naučni institut za veterinarstvo „Novi Sad“ obeležio je danas značajan jubilej – 70 godina rada. Ova naučnoistraživačka ustanova osnovana je 1950. godine odlukom Narodne skupštine sa važnim zadatkom da se brine o suzbijanju opasnih zaraznih bolesti životinja, a na taj način i o zdravlju ljudi.

Kotrljanje ravnicom

 

 ZRNO SIRKA KONKURENTNO KUKURUZU

Senta, 11. februar 2020.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Široka je paleta alternativnih biljnih vrsta koje su prisutne na vojvođanskim poljima, a u njihovom uzgoju poljoprivredna gazdinstva i preduzetnici se uglavnom sami snalaze da bi njihova proizvodnja i proizvodi opstali na tržištu.

Održivim osnaživanjem konkurentnosti poljoprivrendih gazdin¬stava i preduzetnika uključivanjem biljnih vrsta ili razvojem novih proizvoda sa velikom dodatom vrednošću bave se stručnjaci iz Srbije i Mađarske u okviru projekta prekogranične saradnje.

DELEGACIJA POKRAJINSKE VLADE POSETILA SAJAM „FRUIT LOGISTICA 2020“ U BERLINU

 

Berlin, 6. februar 2020.

Delegacija Pokrajinske vlade predvođena pokrajinskim sekretarom za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjenom Bjelićem, boravi u dvodnevnoj poseti Berlinu, gde je u toku međunarodni sajam proizvođača voća i povrća „Fruit Logistica 2020“.