Agrar u Srbiji

УЗ ВЕЛИКЕ ТЕШКОЋЕ ЗАВРШЕНА ЈЕСЕЊА СЕТВА

 

Београд, 02.12.2021.

Политика

  • У Србији посејано нешто више пшенице него прошле године и поред великог раста трошкова - Цео свет је у страху због раста цена и несташице вештачких ђубрива

Јесења сетва у Србији завршена је уз све тешкоће због временских услова, високих цена и мањка вештачког ђубрива.

МОГУ ЛИ ШУМАДИНКА, МОРАВКА И МАНГУЛИЦА ПОНОВО ДА БУДУ НАШ БРЕНД, КАО У ВРЕМЕ МИЛОША ОБРЕНОВИЋА

 

Београд, 30.11.2021.

РТС

Управа за аграрна плаћања објавила је јавни позив за остваривање права на подстицаје за очување животињских генетичких ресурса у 2021. години. Захтеви се подносе до 6. децембра 2021. године. За спровођење овог позива опредељено је 30 милиона динара.

Pogled na polja i berzu

 

BUJNA ULJANA REPICA

Novi Sad, 24.11.2021.

Uljana repica u Srbiji je  zasejana na oko 22.000 hektara, što je više nego minulih par godina, ali u odnosu na postignutu prodajnu cenu setva je manja od očekivane.

СУБВЕНЦИЈЕ ОЖИВЕЛЕ ПОЖАРЕВАЧКИ КРАЈ, МЕХАНИЗАЦИЈА ОБНОВЉЕНА, ВОЋЊАКА СВЕ ВИШЕ

 

Пожаревац, 23.11.2021.

РТС

  • Слика пољопривреде у пожаревачком крају се драстично променила откако је градска управа укинула аграрни фонд и прешла на директне субвенције за све пољопривреднике. Поседи су се повећали, механизација обновљена после више деценија, а воћарство оживело.

Да би Милош Стојановић из Лучице припремио њиве за јесењу сетву, некада је морао земљу да преврне три пута - плугом, тањирачом и дрљачом.

НИКАД ВЕЋЕ ИНТЕРЕСОВАЊЕ ЗА САДЊУ ВОЋА

 

Чачак, 16.11.2021.

Политика

  • Интересовање за јесењу садњу воћа у Србији ове године је веће него икад, па су и купци пожурили да се на време обезбеде квалитетним садним материјалом, због чега су трапови у Институту за воћарство из Чачка све празнији.

Како је за Глас западне Србије изјавио комерцијалиста Никола Јовашевић, интересовање купаца из земље и иностранства су премашила сва очекивања па купци користе повољне временске прилике за набавку садница и садњу воћа у оптималним роковима.

ЗАКУП ДРЖАВНИХ ОРАНИЦА: ПРОСЕЧНА АРЕНДА ЛАНЕ 213 ЕВРА ПО ХЕКТАРУ

 

Нови Сад, 15.11.2021.

Извор: Dnevnik.rs    

  • У току је издавање државних ораница у закуп физичким и правним лицима па општине и градови објављују огласе за јавна надметања која се спроводе електронски преко веб апликације на званичној веб презентацији Управе за пољопривредно земљиште.

До сада је први оглас објавило 26 локалних самоуправа, први и други круг 47 општина, а први, други и трећи круг јавног надметања објавиле су четири локалне самоуправе, подаци су са сајта Управе за пољопривредно земљиште.

ДОБРА ЦЕНА ПОСЕЈАЛА ПШЕНИЦУ НА ЧАК 630.000 ХЕКТАРА

 

Нови Сад, 15.11.2021.

 Dnevnik.rs    

  • Пшеница је већ никла на њивама где је на време посејана - ратари посебно хвале последњу кишу која је допринела да семе крене из земље и с те стране су задовољни, једино што им добро обављену сетву квари скупи трошкови заснивања производње у односу на лане упркос томе што цена пшенице иде нагоре.

Према подацима Аграрног савеза Србије ове године под житом ће бити веће површине него лањске године , за око пет посто, па ће под овом пољопривредном културом бити око 630.000 хектара, уместо прошле агроекономске године када је жито заузело близу 600.000 хектара.

AKS-A NEMA U PIROTSKOM OKRUGU, ALI U POJEDINIM SELIMA ZABRANJEN UZGOJ SVINJA

 

Pirot, 12.11.2021.

Agroklub

  • Zabrana datira još od početka prošle godine kada se AKS (afrička kuga svinja) pojavila kod divljih svinja koje su iz Bugarske, preko Stare planine, prešle na područje naše zemlje i dovele u opasnost domaće svinje u većem broju sela u okolini Pirota.

Iako afričke kuge svinja (AKS) nema u Pirotskom okrugu, pojedina sela i dalje su pod zabranom za uzgajanje svinja i to već nepune dve godine.

СЕТВА ПШЕНИЦЕ СЕ ПРИВОДИ КРАЈУ, СА КОЈИМ ПРОБЛЕМИМА СУ СЕ СУОЧИЛИ РАТАРИ

 

Зрењанин, 12.11.2021.

РТС

  • Јесења сетва пшенице у Србији приводи се крају. Само на подручју пет општина Средњег Баната биће засејано на око 55.000 хектара, 15 одсто више него прошле године.

Марко Реновица из Зрењанина млади је пољопривредни произвођач који је по завршетку Пољопривредног факултета одлучио да се бави пољопривредном производњом. Ове јесени пшеницу је засејао на површини од 120 хектара, што је његов вишегодишњи просек.

ПАОРИ СЕ ЖАЛЕ НА СКУПОЋУ, АЛИ ЋЕ ПШЕНИЦЕ ПОСЕЈАТИ ВИШЕ

 

Нови Сад, 25.10.2021.

Dnevnik.rs

  • Лепо време прошлеседмице погодовало  је за радове на њивама, што су пољопривредници и користили за жетву кукуруза, балирање, орање, али и за сетву пшенице, чији оптималан рок истиче.

Очекује се да ове јесени под пшеницом у Србији буде најмање  600.000 хектара, па ако се узме у обзир тај податак, ратарима изгледа не смета што су семе, вештак и гориво вишеструко поскупели у односу на прошлогодишњу сетву.