Agrar u Srbiji

ЗБОГ ТРОПСКИХ ДАНА АФЛАТОКСИН И АСПЕРГИЛУС ПРЕТЊА КУКУРУЗУ

 

Београд,  04.08.2021.

Извор: Tanjug

  • Због дугих периода са високим температурама и без падавина у време од оплодње до бербе кукуруза постоји могућност појаве гљиве из рода Аспергилуса које могу синтетисати афлатоксин, саопштила је Прогнозно извештајна служба Министарства пољопривреде.

Како се наводи, гљиве из рода Аспергилус су у нашим условима најчешће складишни патогени, али у условима дугих периода са високим температурама и без падавина у периоду од оплодње до бербе кукуруза, могу да изврше инфекцију клипа и по пољима.

СОЈА НАЈГОРЕ ПРОШЛА, А СУНЦОКРЕТ ПРЕГРМЕО ЖЕГУ

 

Нови Сад: 04.08.2021.

Dnevnik.rs    

  • После обилне кише, пре десетак дана, опет имамо паклен врућине, па се, како се приближава жетва сунцокрета, кукуруза и соје, све чешће прича о томе колико ће бити тежак род.

Падавине су биле у прави час и само у одређеној мери поправиле стање усева. Процењује се да ће свих ратарских култура бити мање него у жетви прошле године, али не одвише, и да ћемо и са умањеним приносима, јарих усева имати довољно за домаће потребе и за извоз.

Vreme i usevi

 

SUŠA UZIMA DANAK – NEIZVESNO SNABDEVANJE STOČARA

Novi Sad, 13.07.2021.

Nedostatak vlage  - padavina na poljima pod kukuruzom, sojom i suncokretom zabrinjava gazdinstva. Taman kada su se ratari poradovali da će uvećanjem cena žitarica ostvariti značajnu dobit u proizvodnji kukuruza, soje i suncokreta, tu računicu ozbiljno narušava nedostatak padavina u gotovo svim ratarskim reonima u Srbiji.

UZ MAKSIMALNE AGROTEHNIČKE MERE I NAVODNJAVANJE OVAKO VISOKE TEMPERATURE POGODUJU POVRTARIMA

 

Novi Sad, 07.07.2021.

U poslednjih par dana zabeležene su prave tropske temperature, a i za narednu sedmicu očekuje se izrazito toplo i suvo vreme. U najavi su dnevne temperature koje će u najtoplijem delu dana dostizati i 40°C.

ПАЛИ ПРВИ ОТКОСИ ПШЕНИЦЕ У СРЕДЊЕМ БАНАТУ, КАКАВ СЕ ПРИНОС ОЧЕКУЈЕ

 

Београд, 01.07.2021.

РТС

  • Жетва јечма на банатским њивама се завршава, а спорадично почиње жетва пшенице. Ратари чекају да се клас довољно добро осуши да не би морали плаћати трошкове сушења.

Парцела под пшеницом од три и по јутра Миће Петромањанца из села Јанков Мост пожњевена је ове године међу првима у атару. Усев је засејан у оптималном року, а принос ће бити сличан прошлогодишњем.

БАНАТСКО КАРАЂОРЂЕВО: ПРОСО, ЈЕДНОСТАВНО И ИСПЛАТИВО

 

Банатско Карађорђево,14.06.2021.

Извор: Tanjug    

  • Милан Богуновић из Банатског Карађорђева прошле године се окушао у производњи проса, житарице која се на банатским њивама не види често.

Нажалост, како каже, није се добро припремио и темељно информисао, и пробна производња није успела. Ипак, у просу види велики потенцијал и ако ове године, након жетве пшенице, буде кише и довољно влаге у земљи, сејаће га опет. Ако не ове, сигурно наредних година, јер је просо одличан избор за пострну сетву.

ЖЕТВА ПШЕНИЦЕ ЋЕ КАСНИТИ, ПОЧЕЋЕ ОКО 10. ЈУЛА

 

Београд, 14.06.2021.

Политика

  • Домаћи ратари засејали више жита, кукуруза и соје него прошле године, наводе из удружења „Жита Србије”

Жетва пшенице у Србији ће ове године каснити у односу на раније и очекује се да ће почети тек око 10. јула, процене су удружења „Жита Србије”.

– Пшеница са вегетацијом касни због хладног времена током пролећа и температура нижих од петогодишњег просека – изјавила је за „Политику” Сунчица Савовић из удружења „Жита Србије”.

УЗ СУБВЕНЦИЈЕ ДРЖАВЕ ПОЉОПРИВРЕДНИЦИ КУПИЛИ 21.000 НОВИХ ТРАКТОРА

 

Београд, 08.06.2021.

РТС

  • Пре три године у Србији је било више од 450.000 трактора, од којих је чак 86 одсто било старије од двадесет година. За четири године пољопривредници су купили 21.000 нових трактора, углавном уз субвенције државе и Покрајине и средствима из ИПАРД-а.

Модернизација механизације произвођачима олакшава посао и повећава зараду. Један од показатеља јесте да је од 2016. године извоз пољопривредних производа повећан за 50 одсто, на 4,2 милијарде долара.

ПЧЕЛАРИ СЕЛЕ КОШНИЦЕ НА НАЈВИШИ ВРХ ШУМАДИЈЕ – ЗАШТО БАГРЕМОВ ЦВЕТ СЛАБО МЕДИ

 

Београд, 08.06.2021.

РТС

  • Временски услови не погодују пчеларима. Багремова паша касни, па ових дана селе кошнице. На Руднику их је све више, али ће и поред здраве средине принос ипак бити мањи.

Да је топлије, могли су се надати рекордној години. Багрем је касније процветао, а касни мразеви, хладно пролеће и честе непогоде утицаће и на добар принос.

Протест узгајивача свиња у Богатићу

 

ТРАЖЕ ЗАБРАНУ УВОЗА, МИНИСТАР НАЈАВЉУЈЕ ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДОМАЋЕГ МЕСА

Богатић, 02.06.2021.

РТС

  • Незадовољни откупном ценом, узгајивачи свиња из Мачве и Војводине окупили су се у Богатићу. Између осталог, траже да се потпуно забрани увоз свињског меса. На протест је дошао и министар пољопривреде, обећао да ће бити размотрено увођење додатних такси за увоз и, као трајније решење, најавио усвајање Закона о уређењу тржишта пољопривредних производа.

У оборима има стотину свиња, четвртина су крмаче. Јанко има 25 година, одлучио је да остане на имању у Белотићу, и да живи од пољопривреде, али не зна како кад са ценом од 130 динара у откупу, већ 10 месеци у свињарству сабира губитке.