- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Vesti

Reagovanje (II)

 

ODGOVOR NAŠEG SARADNIKA JONA J MONĆANA NA PISMO TOMISLAVA SAVATOVIĆA OBJAVLJENOG 11. JANUARA

Alibunar, 12. januar 2021.

Poštovani gospodine Savatović, povodom Vašeg pisma redakciji, vezano za tekst „Policija sprečila incident” od 4. januara, zahvaljujem se na iskazanoj pažnji i razumevanju, a vezano za događaj od 2. januara 2021. u Deliblatskoj peščari, o čemu sam pisao.

Poslovnost

 

POKRAJINSKI ZAVOD ZA ZAŠTITU PRIRODE NASTAVLJA SARADNJU SA GAZDISNTVOM RADOJEVIĆ U DELIBLATSKOJ PEŠČARI

Novi Sad, 12.januar 2021.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu prirode prihvatio je prigovor Aleksandra Radojevića na rešenje Zavoda za zaštitu prirode, kojim mu je ukinuto korišćenje pašnjaka za 1.300 grla različite stoke u Deliblatskoj peščari. Ovaj predmet je upućen Zavodu za zaštitu prirode na ponovno razmatranje i juče je svoju žalbu u Zavodu obrazložio Aleksandar Radojević, a razgovarao je i u Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, sa sekretarom Čedomirom Božićem.

Šta je sve „zakuvao” Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Deliblatskoj peščari odlukom da sa ispaše protera stado Radojevića?

 

(II)

 

 RADOJEVIĆ NE POZIVA STOČARE NA PROTEST NAJAVLJEN ZA SUTRA 

 

Novi Sad, 11. januar 2021.

Novosadska televizija u emisiji „Otkos” objavila je ovog vikenda da će Aleksandar Radojević, stočar iz Kovina, danas imati razgovore o proterivanju njegovog stada sa Deliblatske peščare u Vladi Vojvodine i Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode. Očekuje se da će od ishoda tih razgovora zavisiti otkazivanje sutrašnjeg prostesta ispred Zavoda na koji su, kao podršku, najavili mnogi stočari. U emisiji „Otkos” je objavljeno da Radojević nije protiv dolaska novih stočara u Deliblato (tamo je 14 godina, pr.urednika portala).

Reagovanje


 

ODGOVOR TOMISLAVA SAVATOVIĆA POVODOM OBJAVLJENOG TEKSTA „POLICIJA SPREČILA INCIDENT” U VESTIMA NAŠEG PORTALA 4. JANUARA 2021.

Novi Sad, 11. januar 2021.

Ja sam S.T. – Savatović Tomislav, pomenut u Vašem tekstu „Policija sprečila incident“  i imam stalno prijavljeno prebivalište u Deliblatskoj peščari na mestu Korn, dakle na mestu događaja od 02.01.2021. godine;

SIR STIŽE SA INTERNET-PIJACE

 

Ministarstvo poljoprivrede najavilo osnivanje Interaktivne tržnice Srbije

Beograd, 08.01.2021.

Novosti

  • Platforma E-pijaca, koja je pokrenuta početkom aprila zbog pandemije, jer poljoprivredni proizvođači nisu mogli da prodaju svoje proizvode, mogla bi da preraste u "interaktivnu tržnicu Srbije". 
Na digitalnoj pijaci do sada je registrovano više od 2.000 malih proizvođača iz cele zemlje.

Poslovnost države

 

AGRARNI BUDŽET RASPOREĐEN NA PODSTICAJE U POLJOPRIVREDI I RURALNOM RAZVOJU

Beograd, 04. januar 2021.

Da je Uprava za agrarna plaćanja dobila sav novac za stečene obaveze u 2020. godini i da su te pare prosleđene gazdinstvima  uz usvojenu Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2021. – početak godine bio bi za pamćenje.

Šta je sve „zakuvao” Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u Deliblatskoj peščari odlukom da sa ispaše protera stado Radojevića?

 

POLICIJA SPREČILA INCIDENT

Alibunar, 03. januar 2021.

Jon J Monćano

Policija je juče u Deliblatskoj pešari, u reonu Korn, intervenisala nakon prijave Aleksandra Radojevića iz Kovina, koji na ovom prostoru gaji oko 1.300 grla različitih rasa i kategorija, a u čiji objekat je stadom ovaca upao S.T. iz okoline Beograda. U šumskoj upravi kažu da je stočar S.T. dobio saglasnost za gajenje stoke – krava na istom prostoru koji koristi Radojević, a sa koga se sada odlukom Zavoda za zaštitu prirode želi odstraniti. Stočar S.T. je već imao žučnih rasparava sa porodicom Radojević, ali je juče moglo doći i do fizičkog obračuna da nije policija zaštitila Radojevića i sinove.

Odgajivači tovnih rasa goveda o protekloj godini i planovima

 

POBOLJŠANI RASNI SASTAV UZ DRŽAVNE PODSTICAJE

Utrine, 31.decembar 2020.

Farma Berze iz Obornjače bila je domaćin okupljanja tovljača goveda iz cele zemlje, na inicijativu Udruženja „Agroprofit”, uz sve mere zaštite.

Najviše pažnje stočari su posvetili nabavci kvalitetnih priplodnih grla za reprodukciju i teškoćama u prodaji junadi. Zaključeno je da su interventni otkupi putem Državnih robnih rezervi obuhvatili oko 5.000 junadi, a poslednja kupovina uz premiju od 20.000 dinara – 6.000 grla. Računa se da je u 2020. izvezeno više od 20.000 junadi, što uz domaću prodaju od 86.000 nije dovoljno pomoglo da se smanji ponuda.

U UTORAK 12. JANUARA PROTEST STOČARA

 

U NOVOM SADU

KO I ZBOG ČEGA ISTERUJE STADO RADOJEVIĆA IZ DELIBLATSKE PEŠČARE

Kovin, 31. decembar 2020.

Stočari iz južnog Banata dolaze u Novi Sad ispred Vlade Vojvodine i Zavoda za zaštitu prirode sa pitanjima – ko, zbog čega i zašto iz Deliblatske peščare, posle 14 godina primernog korišćenja pašnjaka, isteruje stada ovaca, koza i krava porodice Aleksandra Radojevića iz Kovina.

МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ ЗА ЈУТАРЊИ ДНЕВНИК РТС – А

 

Београд, 30.децембар 2020.

Mинистар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да ће у наредној години српска пољопривреда имати раст од преко 5 одсто у односу на протеклу годину као и да ће то значајно повећати  учешће пољопривреде у укупном БДП-у.