- TRŽIŠTE - /12.02.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 15.70 din/kg , pšenica 19.50 din/kg , soja 39.80 din/kg ; /12.02.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 16.30 din/kg , pšenica 21.75 din/kg , soja 35.45 din/kg ; /12.02.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 15.78 din/kg , pšenica 17.68 din/kg , soja 33.45 din/kg ; /12.02.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.69 din/kg , pšenica 22.63 din/kg , soja - ;

Drugi pišu

I država sad ima vajde od sezonaca

 

ELEKTRONSKE PRIJAVE DONELE 2,2 MILIONA EVRA U BUDŽET

Beograd, 5. februar 2020.

Izvor: Večernje novosti

  • Tokom prošle godine elektronski prijavljeno 27.000 sezonskih radnika u poljoprivredi. Značajna svota u budžet uplaćena od poreza i doprinosa za zvanično angažovane

Na njivi, polju, ili u voćnjaku dnevnicu je lane zaradilo najmanje 27.000 sezonaca. Toliko ih je prijavljeno zahvaljujući elektronskom sistemu. Radili su svi zajedno ukupno 850.000 dana, a u budžet je od poreza i doprinosa stiglo 2,2 miliona evra. Pre reforme prijave sezonskih radnika u poljoprivredi, godišnje je zvanično na ovim poslovima bilo angažovano svega oko 3.500 radnika. Sličan sistem prijave uskoro bi mogao da zaživi u građevinarstvu, turizmu, kućnim poslovima ili među sakupljačima sekundarnih sirovina.

ZBOG NEPLAĆENIH DUGOVA I ORANICE ODLAZE NA DOBOŠ

 

Novi Sad, 14. januar 2020.

Izvor: Dnevnik.rs   

  • Zbog neplaćenih dugova, na doboš odlaze i oranice, a banke trenutno prodaju 63 parcele, uglavnom njiva četvrte i pete klase, u bezmalo svim opštinama i gradovima na području Pokrajine.

Od veličine parcele i mesta gde se posedi nalaze zavisi i koliko banke traže novca jer nekretnine prodaju bankari da bi namirili potraživanja koje vlasnici nisu bili u mogućnosti redovnim plaćanjem kredita. Banke te nekrentine uglavnom prodaju po Zakonu o izvršenju i obezbeđenju pa na prvoj prodaji nepokretnost može koštati 70 odsto od procenjene vrednosti, a ukoliko ne bude kupaca, u drugom pokušaju posedi vrede upola od procenjene vrednosti.

RENESANSA PROKUPCA, STARE SRPSKE VINSKE SORTE

 

Novi Sad, 9. januar 2020.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Nepravedno zapostavljena srpska sorta prokupac, za koju se zna da prvi pisani trag potiče iz 14. veka, posle nekoliko decenija na velika vrata vraća se na domaću vinsku scenu i polako kuca na vrata svetskog tržišta vina.

U intervjuu za Dnevnik pre sedam godina francuski enolog Filip Kambi je rekao da je prokupac fantastična ovdašnja autohtona vinska sorta i da srpsko vinarstvo treba da počiva na takvim sortama, koje nose karakteristike našeg podneblja. Shvatili su to i sami srpski vinogradari i vinari, te se prokupac sve više bere u vinogradima, a vino osvaja simpatije i srca ljubitelja božanskog pića.

PAPIROLOGIJA PAORIMA POJEDE 100 MILIONA DINARA

 

Novi Sad, 9. januar 2020.

Izvor: Dnevnik.rs   

  • Administrativnu proceduru registracije poljoprivrednih gazdinstava moguće je ubrzati četiri puta. Moguće je i prateće troškove smanjiti 80 procenata ukoliko bi ona s papira prešla u digitalni svet, objavljeno je u analizi NALED-a.

Poljoprivrednici su obavezni da dostave 89 podataka na više od deset različitih dokumenata, od kojih je barem 60 odsto nepotrebno ili se više puta ponavljaju ili pak postoje u bazama drugih institucija, navodi se u analizi u okviru projekta „Podrška reformi administrativnih procedura” koju je NALED sproveo uz podršku Nemačke razvojne saradnje i u saradnji s Republičkim sekretarijatom za javne politike.

Dr Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu

 

PAORSKA KASA PUNA KAO NIKAD PRE

Novi Sad, 9. januar 2020.

Izvor: Dnevnik.rs

  • Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo imaće ove godine na raspolaganju 7,8 milijardi dinara, što je gledajući lanjsku godinu, 18,3  odsto više.

Novac je obezbeđen iz budžeta AP Vojvodine radi razvoja poljoprivrede kao grane važne u ekonomskom razvoju zemlje.

Posledice svetskih sukoba

 

DA LI NAS OČEKUJE DRASTIČAN SKOK CENA GORIVA?

Beograd, 9. januar 2020.

Izvor: Tanjug

  • Tenzije izmedu SAD i Irana neće remetiti tržište i cene nafte u Srbiji

Tenzije na relaciji SAD - Iran neće dovesti do poremećaja na tržištu nafte, niti će uticati na njeno poskupljenje u Srbiji, ističu stručnjaci. Navode i da će tržište biti stabilno sve dokle god na to budu uticali ekonomski faktori.

Na njivama Zemljoradničke zadruge AGROSOJ u Neuzini

 

UMESTO PŠENICE I SUNCOKRETA - ŠARGAREPA I LUK

Nikola Božović

  • Ove godine  na obradivim površinama banatskog sela Neuzina značajne površine pod šargarepom, lukom i kupusom. Promena strukture setve iduće godine biće još izraženija u korist portlarstva i voćarstva. Državni podsticaji  doprineli što  su se u ZZ " Agrosoj" okrenuli ovoj radikalnoj promeni u poljoprivrednoj proizvodnji.

Neobična slika dočekala nas je u ataru banatskog sela Neuizna. Umesto kukuruznih polja i površina pod suncokretom, pred nama su se ukazale čitave plantaže zasejane šargarepom, crnim lukom, kupusom, a i  lubenicama. Uz besprekorno uređene i ograđene povrtlarske plantaže, koje nose bogat rod, zapažemo i iskopane bunare i sisteme za navodnjavanje na desetak hektara, kao i  novozasađeni višnjik.

Razgovor sa ministarkom poljoprivrede Slovenije Aleksandrom Pivec

 

DOBAR PLAN ISKLjUČUJE RANIJE POČINjENE GREŠKE

Slaviša Dabižljević

U osmišljavanju prioritetnih ciljeva u sačinjavanju zajedničke poljoprivredne politike EU od 2021. do 2027. nastojite da izbegnete greške koje su načinile zemlje korisnice EU fondova - poručuje Aleksandra Pivec, ministarka poljoprivrede Slovenije

Već više od jedne decenije postoji prisna saradnja poljoprivrednika Slovenije i Srbije. O toku priprema važnog planskog dokumenta, koji bi trebalo da zajednički usaglase sve zemlje članice EU, i o iskustvima i neposrednim merama koje preduzimaju u Sloveniji govorila je Aleksandra Pivec, ministarka poljoprivrede Slovenije.

Komasacija sa dva lica

 

UZ NOVI ZAKON BRŽE I LAKŠE DO SPAJANJA POSEDA

Beograd, 31. decembar 2019.

  • Ministarstvo poljoprivrede formiralo radnu grupu čiji će zadatak biti da izradi novi zakon za efikasniju komasaciju

Ideja da se od udaljenih, rasparčanih njiva formiraju veći posedi, tokom poslednje decenije pokušana je na 125.000 hektara u Srbiji. Komasacija, kako pokazuju neka istraživanja, traje u proseku tri i po godine. I na kraju nisu svi zadovoljni. Ministarstvo poljoprivrede formiralo je radnu grupu zaduženu za izradu novog zakona, a cilj je da ovaj proces bude efikasniji. Jedna od ideja je da se komasacija centralizuje i sprovodi preko Ministarstva poljoprivrede.

PESTICIDI NAJŠTETNIJI ZA PČELE, RADITI NA SISTEMU ZAŠTITE

 

Beograd, 30. decembar 2019.

Izvor: Tanjug

  • Zahvaljujući preventivnim merama nadležnih službi i udruženja pčelara, trovanje pčela pre upotrebe sredstava za zaštitu bilja uspelo je značajno da se spreči, a njihov opstanak najviše ugrožava tretiranje komaraca i krpelja iz vazduha, što ujedno podrazumeva veće kolicine pesticida.

Načelnik Fitosanitarne inspekcije za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede Nenad Milojević rekao je da imaju dobru saradnju sa Savezom pčelarskih organizacija Srbije i da je ona dovela do toga da je bilo manje trovanja na terenu, i da inspekcija bude prisutnija.