NOVI BROJ LISTA „GAZDINSTVO” – 158

 

RATARI U SETVENOJ GROZNICI – STOČARI U BRIZI

Novi Sad, 29. april 2021.

Iz štampe je izašao novi broj lista  „Gazdinstvo” (158) sa aktuelnim informacijama u poljoprivredi, a posebno izdvajamo:

  • Ratari u setvenoj groznici – stočari u brizi

Mnogi ratari privode setvu kraju. Zabeležen prvi potpisani ugovor o prodaji „na zeleno” ovogodišnjeg roda pšenice. Šta za stočare znači ovo povećanje cena žitarica i uljarica?

  • Cene ratarskih kultura sve više, ali mnogi prodaju rod po žetvi – zašto?

Skok vrednosti ratarskih kultura iznenadilo je proizvođače i izazvao je veće interese poljoprivrednika, ali je čuvanje žitarica za mnoge rizik. U ovom momentu malo njih je sa zalihama.

  • Stati na put zloupotrebama na pašnjacima

Da li će se uvažiti zahtev Agrarne komore poljoprivrednih proizvođača Srbije da se stane na put nelegalnom korišćenju pašnjaka od strane gazdinstava koji nisu stočari i da se prekine sa pretvaranjem pašnjaka u oranice?

  • U Vojvodini najskuplja potrošačka korpa

Gde vredi ići na pijacu kao prodavac? Čak u četiri grada u Vojvodini je najskuplja potrošačka korpa u Srbiji! Koji je razlog za ovakve cene u tim gradovima? Sigurno nije mala ponuda i udaljenost pijaca od proizvođača.

  • Naše svinje „jedu same sebe”

Kakav odgovor farmerima mogu dati kreatori agrarne politike na pitanje „zašto uvozimo svinje iz EU (Poljska), za koje tamošnji tovljači dobijaju iskazanu fakturu 50 odsto stimulacije kada se roba prodaje izvan Unije?

  • Kako Srbija polako, ali neumitno gubi plodnu zemlju

Kako se u Srbiji plodnost zemljišta „topi”? Zašto se od veoma značajnih sredstava koje država dobija od zakupa poljoprivrednog zemljišta, svake godine sve manje ulaže u programe zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta?

  • Rezistentnost korova na herbicide

Poljoprivredni proizvođači često za slabu efikasnost herbicida krive kvalitet sredstava za zaštitu bilja, kao i same proizvođače herbicida. Masovno su ponavljali tretmane i povećavali količine primene herbicida da bi suzbili problematične korovske vrste. Postupak je bio bez rezultata i pokazao se neopravdanim.

***

List „Gazdinstvo” se prodaje putem pretplate, koju možete zasnovati pozivom na telefon 021/422-713 ili putem mejla: agroprofit.udruzenje@gmail.com.

***

VREME SADAŠNjE

Ratari u setvenoj groznici – stočari u brizi

Ako je suditi po interesovanju kupaca za kupovinu pšenice, kukuruza, soje i suncokreta, a da još nisu ni posejane ove biljke, onda je to nagoveštaj renesanse ratarstva i najava lančanih povećanja cena, uz preradu ovih kultura. Takozvana „kupovina na zeleno” nije nepoznata za naše poljoprivrednike, ali u ovo vreme, za tri proizvoda, nije je bilo nikada. Sada se ova kupovina-prodaja naziva terminskom prodajom, koja je model svetskih berzi žitarica. Hroničari su zabeležili prvi potpisani ugovor o ovogodišnjem rodu pšenice: cena je 20 din/kg, sa isporukom od 1. do 31. jula 2021.

Miloš Janjić, direktor Produktne berze u Novom Sadu, za „Gazdinstvo” kaže da su u svetu, generalno gledano, skočile cene, posebno uljarica.

-              Nastao je nedostatak palminog i ulja od uljane repice i to je povećalo interes za suncokretovim uljem. Kada se detaljnije sagleda i uticaj loših vremenskih prilika na pojedine useve, sve će biti jasnije. Dakle, naši kupci su samo reagovali na svetske prilike.

Godinama ovdašnji proizvođači suncokreta otkupnu cenu su čekali i po 60 dana od predaje zrna otkupljivaču. Upravo zbog te činjenice, ugovorena cena suncokreta za terminsku isporuku od 415 evra po toni je prava novost. Ima izvoznika koji kažu da će biti i veća  i to u proseku, pa se može očekivati i obimnija setva. Veći interes, nego obično, je i za setvu soje, koja ima dobru cenu po ratare, a astronomsku za stočare. Prodajna cena soje od 83,76 din/kg je ozbiljan povod za preispitivanje cena u živinarstvu i uzgoju prasadi.

Cene za uljarice i žitarice među ratarima budi setvenu groznicu, a kod stočara nagoveštavaju paniku. Nije poznato da li mlinari imaju dovoljno zrna pšenice u skladištima, jer cena i dalje podstiče izvoz.

Ratari okruženi interesovanjem za pojedine proizvode više i ne pominju rast cene semenske robe i mineralnih đubriva, ali i zaštitnih sredstava. Manji proizvođači su i ove godine za prolećnu setvu gledali da sami „nategnu” ulaganja, dok su veći zemljoposednici bez puno razmišljanja obezbedili bankarske kredite ili se zadužuju za budući rod. Prema anketi našeg lista, većina ratara kaže da je najbolje izbeći robnu razmenu. Čuli smo da je za ratare poseban poslovni podstrek planirani izvoz kukuruza u NR Kinu.

I još nešto: Srbija je dočekala dan kada za desetak dana može da završi svu prolećnu setvu, a to će se dogoditi na više od 1,4 miliona hektara. (Č.K.)---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---