НЕМА ВИШЕ ПРЕВЕЛИКЕ ПОТРАЖЊЕ ЗА БРАШНОМ

 

Нови Сад, 14.април 2020.

Извор: Dnevnik.rs

  • Млинови и фабрике сточне хране раде уобичајено као што је то било и пре увођења ванредне ситуације изазване пандемијом ЦОВИД-19.

Директор  предузећа ДЕМ из Кулпина, највећег млина у Покрајини, Михал Довичин, каже да у погону пшеничног млина и мешаони сточне хране не постоје отежавајуће околности које би пореметиле снабдевање тржишта брашном за домаћинства нити дистрибуцију сточне хране фармама и малопродаји.

– Премда је на почетку епидемије била повећана потражња за брашном, сада тога нема – наводи Довичин. – Једино што немамо амбалажу за паковање од килограма, али очекујемо да се и та производња стабилизује јер све донедавно највише се тражила амбалажа за 25 клиограма брашна. Пшеницу купујемо на нашем тржишту па је у том делу посла све како треба да буде. Већ је увелико почео и извоз брашна за Космет, док трговање том намирницом са Северном Македонијом, Црном Гором, БиХ... сада поново иде без застоја, после забране извоза брашна десетак дана. Домаће количине пшенице су превелике у односу на наше потребе, па нас треба пустити да мељемо и брашно продајемо изван земље. 

Довичин је навео да је погон пшеничног млина опремљен технологијом која може за 24 часа да самеље 300 тона жита, а капацитет погона сточне хране је десет тона на сат.

Довичин наводи да се ни у производња сточне хране за живину, свиње и говеда није ништа променило, да се купују уобичајене количине и да фармере ни малопродајне пољопривредне апотеке није била уплашила новонастала ситуација због коронавируса, па је потражња као и пре епидемије.

– Нисмо уочили јагму за сточном храном већ су се фармери  снабдевали онолико колико треба за краћи период – истиче Довичин

Ипак, највеће задовољство представља му то што је свих стотину радника ДЕМ-а здраво и придржава се мера заштите, које је предузеће увело чим је епидемија избила.

– Одмах при уласку мери им се телесна температура без контакта, затим пролазе кроз подну дезобаријеру, имају маске, рукавице и дезинфекциона средства. У трпезарију не улазе сви ођедном, већ у групама, где су на удаљености једни од других – наводи Довичин. 

У млину „Банатски клас” у Баваништу ситуација је иста, с тим што тај млин меље жито за људску исхрану и за сточну храну, и не бави се производњом друге хране за животиње.

– Око 35 радника долази на посао сваки дан, једино што смо скратили радно време, али, опет, капацитет млина је искоришћен сасвим па се свакодневно самеље 170 тона брашна за домаћинства и за храну за стоку – казао је Далибор Стојинов. – Ни у испоруци се није ништа променило, снабдевамо трговинске радње, пољопривредне апотеке и радимо директну продају за домаће фармере.

СТОЧАРИМА ПОНЕСТАЈЕ КАБАСТА ХРАНА

Председница Савеза удружења одгајивача говеда Сања Бугарски каже да на тржишту има да се купи сточне хране, али да сточарима понестаје кабасте хране и да с нестрпљењем очекују да крајем месеца почну први откоси детелине.

– Лагери нам се полако смањују, и уједно се прибојавамо да ће фабрике сточне хране подићи цену концентрата – наводи Сања Бугарски.

Истовремено, „Агропрофит”, у чијем је саставу и Производна група одгајивача товних раса, замолила је Владу и Министарство пољопривреде да интервенишу да би  се што пре завршила размена меркатилног кукуруза за живу јунад.