- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

„NAJBOLJE IZ VOJVODINE” ZA VINO, POVRĆE I PŠENIČNE PAHULJICE

Novi Sad, 27. april 2011.

Članovi Vlade AP Vojvodine usvojili su predlog o dodeli prava na korišćenje znaka „Najbolje iz Vojvodine“ za tri proizvoda - odlučeno je na sednici Vlade AP Vojvodine, kojom je predsedavala Ana Tomanova Makanova, potpredsednica Vlade.
Priznanje je dodeljeno za kvalitet belog suvog vina CHARDONNAY 2009. Vinarije Kovačević DOO iz Iriga. Pravo na korišćenje renomiranog znaka dodeljeno je i za sveže povrće paradajza i krastavaca firme DOLINE AD iz Gložana, dok će oznaku još jednog najboljeg vojvođanskog proizvoda nositi i proizvod - pahuiljice od celog zrna žitarice firme GOLD WHOLE GRAIN FLAKES, REPRO TRADE DOO iz Novog Sada.
Potpedsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za privredu Ištvan Pastor obrazložio je da zahvaljujući saradnji sa pokrajinskim sekretarom za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslavom Petrovićem napravljena je selekcija najboljih vojvođanskih proizvoda u protekloj godini. Dodela nagrada proizvođačima biće uprliličena tokom Poljioprivrednog sajma u Novom Sadu.
Inače, visok nivo kvaliteta predloženog belog suvog vina potvrđuju priznanja koja su dodeljena za kvalitet, kao i da je vino CHARDONNAY od mogućih 100 poena senzorne ocene osvojilo 83 poena.
Kada je u pitanju sveže povrće paradajza i krastavaca, visok nivo njihovog kvaliteta je posledica načina navodnjavanja i ishrane biljaka koji je komjuterski kontrolisan, odnosno precizno se dodaju potrebna hraniva iz pojedinačnih vodotopivih đubriva, a na osnovu potreba biljaka. Ove potrebe se menjaju u zavisnosti od faze rasta i razvoja, i u tesnoj su vezi sa klimatskim uslovima. Pahuljice proizvedene od celog zrna žitarica okarakterisane su uravnoteženim hemijskim sastavom i visokim sadržajem dijetnih vlakana, koji je tri puta veći od nivoa uslovljenog zakonskom regulativom čime se svrstava među vodeće proizvode sa visokim sadržajem vlakana.
Od dosadašnjih 16 nosilaca znaka Najbolje iz Vojvodine polovina i pored postignutih rezultata u kvalitetu i prodaji nije zatražila obnovu procedure.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Novinar Đorđe Simović i vlasnik vinarije Miroslav Kovačević: Šadone obeležje vinarije Kovačević