МИНИСТАР НЕДИМОВИЋ ЗА ЈУТАРЊИ ДНЕВНИК РТС – А

 

Београд, 30.децембар 2020.

Mинистар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић је гостујући у Дневнику РТС-а, истакао да ће у наредној години српска пољопривреда имати раст од преко 5 одсто у односу на протеклу годину као и да ће то значајно повећати  учешће пољопривреде у укупном БДП-у.

Земља пољопривредника са улагањем државе од 53 милијарде динара, омогућиће носиоцима пољопривредних газдинстава да искористе новац за опрему, механизацију, системе за наводњавање, за класичне субвенције по литри млека, за товно и млечно говедарство… нагласио је Недимовић посебно се осврнувши на помоћ младим пољопривредницима где се на конкурс јавило 5.200 младих пољопривредника, 4.700 је испунило услове, преко 3.000 је исплаћено што значи да је свако добио до милион и по динара гранта а млади пољопривредници дужни су да обезбеде још 25 одсто својих споствених средстава и да улажу у пољоприведну производњу.

Говорећи о извозу пољопривредних производа, Недимовић је рекао да је ове године српска малина извезена у вредности од 247 милиона долара, док је извоз јабуке био вредан 130 милиона долара, најављујући нтензивирање извоза воћа у Турску, првенствено боровнице, што би омогућило повећање извоза српске робе за још пар десетина милиона евра.

Када је реч о винарству, Недимовић указује да је циљ да сваке године имамо од 700 до 1.000 хектара нових засада, најављујући на простору Републике Србије 36 нових винарија, кроз улагања од око 40 до 50 милиона евра, што би довело и до развоја агротуризма, где ће се, осим вина пласирати и ракија, месо и млечни производи.

Осврнувши се на годину која је на измаку а која ће бити упамћена по Корона вирусу, министар Недимовић је посебно нагласио да смо као друштво схватили где је место пољопривреде и хране у целом систему безбедности једне земље: „У Србији је било увек довољно хране – када нисмо имали нешто два или три дана као квасац, добили смо га 4. дана… произвели смо га у Србији“, подвукао је Недимовић.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Povećati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---