Ministar Krkobabić najavio nova ulaganja:

 

 

POLA MILIJARDE ZA ZADRUGARSTVO SRBIJE

Beograd, 23.11.2021.

Tanjug   

  • Sa pola milijarde još 57 fabrika pod otvorenim nebom dobilo je novi impuls za rast, razvoj i unapređenje svog poslovanja, a jedinice lokalne samouprave nove zamajce privrednog razvoja, kaže ministar Milan Krkobabić nakon potpisivanja 57 ugovora za dodelu bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga iz čitave Srbije.

Konkretno reč je o novcu koji će dobiti gazdinstva u Južnoj, Centralnoj, Istočnoj i Zapadnoj Srbiji, kao i Vojvodine i na Kosovu i Metohiji. Darko Gavrilović, direktor "Žarko Zrenjanin" iz Zrenjanina, kaže da su oni zadovoljni i zahvalni ministarstvu na sredstvima.

- Imamo sopstvenu proizvodnju, razvijamo kooperaciju sa drugim proizvođačima i ovaj vid podrške znači nam kako bismo svoje poslovanje podigli na jedan viši nivo, nastupili na novim tržištima i ostvarili što bolju cenu - izjavio je Gavrilović, čija je zadruga dobila 13 miliona dinara za nabavku savremene opreme i mehanizacije u ratarstvu, dok će zadruga sopstvenim sredstvima finansirati izgradnju skladišta, a u planu je i zapošljavanje novih radnika.

Svoj potpis na ugovore su u Palati Srbija, kao i prethodne četiri godine, stavili i gradonačelnici ili predsednici opština, dajući tako podršku jedinica lokalne samouprave realizaciji ovog programa od nacionalnog značaja na teritorijama svojih opština. Tako Nebojša Arsić, predsednik opštine Medveđa kaže da je to za njihovu opštinu veliki dan, dodaje da mladu zadrugu "Retkocerski med" čini šest mladih ljudi, od kojih su četiri žene, da se bave proizvodnjom meda i da će ovim novcem, a to je gotovo sedam miliona dinara, uspeti sigurno da plasiraju svoj proizvod i doneće mnogo svojoj opštini.

Opština Medveđa je, inače, konkurišući za programe Ministarstva dobila bespovratno i sredstva za kupovinu seoske kuće sa okućnicom i novac za organizaciju manifestacije "Miholjski susreti sela" čime se, osim na egzistenciju uticalo i na poboljšanje društvenog života u selima koja se nalaze na administrativnoj liniji sa AP Kosovo i Metohija.

- Svi ovi programi doprinose opstanku naših sela i mi to prepoznajemo - zaključio je Arsić.

Komisija na čelu sa profesorkom Zoricom Vasiljević je 1. novembra odobrila 57 zahteva za bespovratna sredstva namenjena unapređenju poslovanja 18 starih zadruga za koje je izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi i 39 novih zadruga, kojima je dodeljeno do 7,5 miliona dinara. Tako će narednih meseci svoje poslovanje unaprediti 15 ratarskih, 21 voćarska, šest stočarskih, četiri povrtarske, četiri vinogradarske, četiri pčelarske, jedna zadruga koja se bavi proizvodnjom lekovitog bilja, a sredstva su ove godine po prvi put dobile jedna turistička i jedna socijalna zadruga.

Posebno raduje činjenica da su dve zadruge sa krajnjeg juga Srbije, iz Bujanovca dobile sredstva, kao i dve ratarske zadruge sa Kosova i Metohije, jedna iz sela Stanišor, a druga iz Lapljeg sela.

Prema Uredbi Vlade Srbije za Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga izdvojeno je ove godine 500 miliona dinara, što ukupno čini gotovo 2,2 milijarde dinara uloženih u zadrugarstvo u Srbiji od 2017. godine i to zahvaljujući Programu "500 zadruga u 500 sela" koji je nastao u saradnji ministra Milana Krkobabića i Akademijskog odbora za selo na čelu sa akademikom Draganom Škorićem.---
 
Pregled Cena Žitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Vaš komentar na nove cene žitarica 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---