- TRŽIŠTE - /12.08.2020./ Produktna berza Novi Sad: kukuruz 19.20 din/kg , pšenica 17.90 din/kg , soja 42.60 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Čikagu: kukuruz 12.33 din/kg , pšenica 17.98 din/kg , soja 32.59 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Mineapolisu: kukuruz 11.50 din/kg , pšenica 14.49 din/kg , soja 30.53 din/kg ; /12.08.2020./ Berza u Parizu: kukuruz 19.26 din/kg , pšenica 20.87 din/kg , soja - ;

Kompenzacioni fond Republike Srbije

 

POTREBNO VIŠE JAVNIH SKLADIŠTA

 

Novi Sad, 16. maj 2011.

 

Danas je u Skup┼ítini AP Vojvodine zavr┼ínu Nacionalnu konferenciju o javnim skladi┼ítima otvorila potpredsednica Vlade AP Vojvodine Ana Tomanova Makanova i tom prilikom se zahvalila na podr┼íci koju su razvoju ovog, za nas, veoma zna─Źajnog sistema, od samog po─Źetka pru┼żili FAO (Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija), EBRD (Evropska banka za obnovu i razvoj) i USAID-Agrobiznis.

Potpredsednica Vlade je poru─Źila poljoprivrednicima da sa robnim zapisom ne moraju svoju robu da prodaju odmah posle ┼żetve, kada je cena poljoprivrednih proizvoda, po pravilu, najni┼ża ve─ç mogu da ─Źekaju povoljniju cenu, a da u me─Ĺuvremenu sa robnim zapisom, kao instrumentom obezbe─Ĺenja, dobiju povoljne kratkoro─Źne kredite i pomo─çu njih finansiraju novi ciklus proizvodnje.

Luis Faro, direktor USAID-Agrobiznisa, je ocenio da Srbija mnogo br┼że nego ┼íto se o─Źekivalo uspostavlja sistem javnih skladi┼íta iako u njemu funkcioni┼íe samo ┼íest silosa.

- Va┼żno je da svi prepoznaju da je robni zapis siguran za proizvo─Ĺa─Źe, banke i skladi┼ítare – poru─Źio je Luis Faro, ─Źija organizacija je me─Ĺu prvima podr┼żala ovaj posao u Srbiji.

Nada Zveki─ç iz FAO je istakla da sistemi javnih skladi┼íta pobolj┼íavaju konkurentnost i da u tome svi u─Źesnici imaju sigurnost.

- Zbog toga je va┼żno da ┼íto vi┼íe skladi┼ítara u─Ĺe u ovaj sistem jer ─çe se time pove─çati i nivo poslovanja poljoprivrednika uz kori┼í─çenje bankarskih kredita – navela je Nada Zveki─ç.

Zvr┼ína Nacionalna konferencija okupila je vi┼íe od 130 u─Źesnika svih profila uklju─Źenih u proizvodnju, skladi┼ítenje i prodaju primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Nacionalna konferencija ozna─Źila je i zavr┼íetak polugodi┼ínjeg projekta „Perspektive. Licenciranje. Obrazovanje. Dobit. – P.L.O.D.“, realizovanog u zajedni─Źkoj saradnji Kompenzacionog fonda Republike Srbije, Ministarstva poljoprivrede, trgovine, ┼íumarstva i vodoprivrede i Food and Agriculture organizacije Ujedinjenih nacija (FAO).

U Srbiji se u proceduri za dobijanje licence nalazi jo┼í desetak skladi┼íta, a o─Źekuje se da uskoro u ovaj postupak u─Ĺu i dovoljno opremljena i poslovno sposobna ovla┼í─çena skladi┼íta Dr┼żavnih robnih rezervi.

Kompanzacioni fond je za poslednjih godinu dana u─Źinio sve da se broj javnih skladi┼íta u Srbiji pove─ça, ali glavni otpor ─çutanjem o tome daju veliki skladi┼ítari jer im u ovom sistemu poslovanja ne odgovara mogu─çnost da ratar bira dan za prodaju svog zrna i time izbegava da ga prodaje u ┼żetvi, kada ima nisku cenu.

Za sada, broj od deset skladi┼íta nije dovoljan da se ukine bilo kakav monopol u kampanjama otkupa tokom ┼żetve.

 

 

Na slici: Ana Tomanova Makanova

              Luis Faro