Komentar nedeljnog prometa roba na Produktnoj berzi u Novom Sadu

 

Promet robe na Produktnoj berzi od 25. aprila  do 29. aprila  2021.

Novi Sad, 29. april 2021.g.

Verica Popov, broker Produktne berze

Terminski ugovor za kukuruz rod 2021. godine, stabilan cenovni nivo p┼íenice i stagnacija soje obele┼żili su proteklu nedelju na Produktnoj berzi. Ukupan promet je iznosio 5.100 tona robe (-26,09%), ─Źija je finansijska vrednost iznosila 152.963.500,00 dinara (-39,15%). Ju─Źera┼ínja sesija je bila puna doga─Ĺaja, naro─Źito u ─îikagu, gde su se cene kretale izme─Ĺu zna─Źajnog rasta i sni┼żavanja na zatvaranju. To ilustruje neizvesnost koja uti─Źe na trgovce, ┼íto se ti─Źe situacije sa vremenskim prilikama koja se izgleda blago popravljaju u SAD-u, ali ostaje vrlo zabrinjavaju─çe u Brazilu.

Kukuruz je koli─Źinski bio dominantna kultura u trgovini sa ukupno prometovanom koli─Źinom od 4.100 tona. Rast cena na me─Ĺunarodnom tr┼żi┼ítu po─Źetkom nedelje je jedan od faktora koji je uticao na kretanje cena na doma─çem tr┼żi┼ítu. Berzanski ugovori na paritetu FCA su zaklju─Źivani u cenovnom rasponu od 25,00 din/kg do 26,00 din/kg bez PDV-a (27,50 do 28,60 din/kg sa PDV-om). Kraj nedelje donosi smirivanje cene i ve─çu ponudu u odnosu na tra┼żnju. Ponderisana cena je iznosila 25,44 din/kg bez PDV-a, ┼íto predstavlja rast od  5,45% u odnosu na prethodnu nedelju. Terminski ugovor za kukuruz rod 2021. godine na paritetu FCA Ju┼żna Ba─Źka je zaklju─Źen po ceni od 179 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan pla─çanja po srednjem kursu NBS, sa isporukom robe od 01.10. do 15.11.2021. godine.

Soja nakon nekoliko nedelja uzastopnog rasta koje su bile pra─çene na dnevnom nivou, bele┼żi korekciju cena. Na tr┼żi┼ítu soje nije bilo zna─Źajnijeg pritiska na strani potra┼żnje, ┼íto je uzrokovalo zaklju─Źenjem jednog berzanskog ugovora po jedinstvenoj ceni od 85,20 din/kg bez PDV-a (93,72 din/kg sa PDV-om), uz odlo┼żeno pla─çanje.

P┼íenica je zadr┼żala stabilan cenovni nivo. Berzanski ugovor je zaklju─Źen po ceni od 24,00 din/kg bez PDV-a (26,40 din/kg sa PDV-om), ┼íto ujedno predstavlja ovonedeljnu ponderisanu cenu. Za razliku od pro┼íle nedelje  kada je ova ┼żitarica bila tra┼żena, ova nedelja donosi promene u vidu smanjene izvozne tra┼żnje i dobre snabdevenosti mlinara.

Cene uljane repice nastavljaju da pokazuju izuzetnu volatilnost. Nakon pro┼ílonedeljnog cenovnog maksimuma, ova nedelja zabele┼żila je smirivanje cena prate─çi soju i kanolu, uprkos ─Źinjenici da su povr┼íine koje je objavio StatCan po─Źetkom nedelje manje od o─Źekivanih. Tra┼żnja je bila na cenovnom nivou od 455 €/t u dinarskoj protivvrednosti na dan pla─çanja po srednjem kursu NBS.

Hladni aprilski dani ne ide na ruku poljoprivrednim proizvo─Ĺa─Źima, ┼íto je spre─Źilo pravovremeno obavljanje setve ve─çine planiranih ratarskih kultura. Pored odlaganja, na nekim parcelama ─çe setva morati da se ponovi zbog problema sa nicanjem useva. Poljoprivrednici o─Źekuju da ─çe se vremenske prilike u narednom periodu stabilizovati, kako bi se setva zavr┼íila u optimalnom roku.---
 
Pregled Cena ┼Żitarica --- 

---> KLIKNITE OVDE! <---


--- Kako Pove─çati Prinos 
---  
---> KLIKNITE OVDE! <------ Besplatni Agro Saveti 
---
---> KLIKNITE OVDE! <---