KIŠA PREKINULA ŽETVU

Novi Sad, 10. septembar 2010.

Kiša koja od sinoć neprestano pada u Vojvodini zaustavila je berbu ranih hibrida kukuruza, suncokreta i vađenje šećerne repe.
Najviše štete od padavina, koje su u pojedinim regionima bile i preko 28 litara po metru kvadratnom, ima suncokret, koji, inače, ne obećava veći prosečan rod od 2.000 kg/ha.
- Uspeo sam da sa žetvom suncokreta pobegnem od kiše, kaže za „AgroServis” Nenad Radin iz Stapara i žali se na prinos.
- Sve je izgledalo lepo: velike glavice, stabljika uspravna, bez bolesti, a ono zrno prazno. Imam prinos svega 2.200 kg/ha i očekujem isplatu po 40 dinara za kilogram – rekao je Radin.
Ovaj iskusni ratar kaže da će se žetva suncokreta nastaviti za tri-četiri topla dana i da je u atarima ostala još trećina suncokreta.
U nijednoj od pet vojvođanskih uljara nisu zadovoljni dosadašnjim učinkom, jer je u silosima svega polovina očekivanog zrna. Bez razlike na dalje rezultate žetve, u Privrednoj komori Srbije tvrde da će suncokreta biti dovoljno za proizvodnju 12 litara ulja po stanovniku godišnje.
Od početka prerade šećerne repe digestija se još nije približila prošlogodišnjoj, kada je bila 16,5 u prvim danima vađenja korena.
Ljubiša Radenković, generalni direktor šećerane u Senti, smatra da će se pravi rezultati videti tek za dvadesetak dana.
- Trenutni prinosi korena su 50-55 tona po hektaru, a digestija je ispod 15 odsto. Fali nam više sunčanih dana. Imaćemo, verovatno, više korena, a manje šećera – kaže za „AgroServis” Radenković.
U ovoj šećerani veruju da će preraditi 700.000 tona korena i proizvesti oko 90.000 tona šećera.

(AgroServis)