IMANJE „PIONIR” NIJE ZA PRODAJU

Novi Sad, 3. septembar 2010.

Većinske vlasnike (52 odsto) AD „Pionira” u Srbobranu, uglavnom zaposleni u Institutu za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, sa čijih 42 odsto akcija imaju dominantno upravljačko pravo, danas je uzdrmala vest da kompanija „Matijević” iz Novog Sada kupuje institutov deo i da će uz još nekoliko sitnih transakcija postati većinski vlasnik najplodnijih oranica u Bačkoj.
Iako je navedena cena 2.600 evra po hektaru, a za 1.380 hektara površine, nerealna, većinski vlasnici su zatečeni, jer ne mogu da veruju da će društveni deo, a time i pravo na semensku proizvodnju na svom imanju, neko olako prodati.
Novi predsednik Upravnog odbora Instituta Goran Avramović za „AgroServis” o ovoj vesti je rekao:
- Za svaku veću prodaju i kupovinu, a pogotovo za ove koje se navodi, potrebna je odluka Upravnog odbora, koji takav predlog, a ni zahtev, nema. Tačno je da smo raspisali konkurs za izbor direktora i možda ovakve priče i čine deo nečije kampanje vezane za taj izbor, ali one nisu realne, niti u ovom trenutku aktuelne – rekao je Avramović.
Institut za ratarstvo i povrtarstvo dve godine je bio bez predsednika Upravnog odbora i za to vreme u zemlji je izgubio veliki deo tržišta, dok je u inostranstvu osvojio kupce.
Mimo svih očekivanja, domaći ratari u većini više ne koriste NS sorte suncokreta i kukuruza, a od ranije je isti slučaj i sa kvalitetnim semenom šećerne repe.
(AgroServis)