Cena junadi za rubriku „verovali ili ne”

 

SIMENTALCI OD 600 KG U KRUŠČIĆU PRODATI ZA 1,3 EVRA/KG

Novi Sad/Beograd, 11. septembar 2020.

Vreme čekanja da vlada odredi model interventnog otkupa junadi, za koji je iz državne kase izdvojila dva miliona evra, dobro koriste, odavno uhodane, nakupačke linije i preuzimaju junad visokog kvaliteta po sramnim cenama.

Tako su juče utovljeni simentalci – više od 30 komada – u selu Kruščić, opština Kula, prodati za 1,3 evra/kg, bez izdatih dokumenata na osnovu kojih bi oštećeni farmer mogao ostvariti premiju od 15.000 dinara po grlu, koja mu ne bi puno ublažila njegov tovljački bankrot.

Prošlo je mesec dana od kako je sa najvišeg vrha stočarima obećano da će biti pomognuti dodatnim premijama za utovljenu junad. Prvi pokušaj pre sedam dana zbog nezgrapno napisane uredbe o trošenju pomenuta dva miliona je propao, a nova izmenjena se čeka.

Nažalost, mnogi stočari ovu podršku države neće primiti, jer su bili prinuđeni da, uglavnom, zbog kreditinih obaveza prodaju junad po bagatelnim cenama kupcima sa Kosova, koji su izvanredno razradili prodaju naše junadi u Albaniji, a imaju i izvoz mesa u Tursku.

Posebno zabrinjava pojava da ovi kupci ne ostavljaju papire našim domaćinima neophodne za premiju i ne kriju da imaju prohodnost dobru do krajnjeg kupca. U poslednjih desetak dana nakupci su preuzeli više od 2.500 komada junadi. Razočarenje među farmerima je ogromno i kao odgovor na sve najčešće se čuje da se više neće baviti ovim poslom.

Nezadovoljni učinkom državne administracije pojedini članovi Proizvodne grupe tovljača su najavili da će napustiti ovu asocijaciju, jer ne mogu više da slušaju  - obećanja da će se otvoriti tržište. Da zlo bude veće, u međuvremenu je završena realizacija ugovora sa Turskom – izvozom 700 tona junećeg mesa, koje je izvoznik obezbedio sa svoje i farme svojih kooperanata.

Među stočarima je zavladala i neizvesnost šta i kako dalje. Tvrde, a što je sasvim tačno, da država pomaže tovno govedarstvo sve do prodaje i da to umanjuje efekte celog ovog posla.

U Udruženju „Agroprofit” danas su se javile desetine odgajivača junadi sa zahtevom da se pruži potpuna informacija šta će biti dalje sa tovom u Srbiji. Iz ovog udruženja poručuju da se farmeri strpe još dva - tri dana i da ne prodaju junad u bescenje, a do tada će biti objavljena izmenjena uredba o dodatnim podsticajima, odnosno interventnom otkupu.

Nakon objavljivanja očekujuće izmene iz Udruženja će se oglasiti saopštenjem i preporukom  svojim članovima.